weblog

Investeren maar weer

Alvast afkloppen en één zwaluw maakt nog geen zomer, maar met goede rendementen lijkt ook in de tuinbouw na jaren van zuur het zoet te komen. Investeren maar weer?

Soms is het in de tuinbouw huilen met de pet op. Kommer en kwel. De broekriem moet aangehaald. En de duimschroeven worden een paar slagjes aangedraaid. De afgelopen jaren was dat dan in elk geval nog een kwestie van gedeelde smart. Want het was knudde in heel veel teelten. En Poetin deed er hoogstpersoonlijk nog eens een schepje bovenop.

Misschien herkent u deze litanie van kwaal en klacht ook voor het lopende teeltjaar. Maar dan behoort u toch vermoedelijk tot een minderheid. Het LEI moet zich er in december natuurlijk nog officieel over uitspreken, maar de rendementen lijken eens een seizoen ten goede te keren. En zoals we over de ellende schreven, zo willen we ook berichten van het goede nieuws. We gaan u de komende weken de vraag stellen: haalt u de investeringsplannen eindelijk weer uit de kast?

Want dat is toch wat een tuinder doet als er geld wordt verdiend: direct weer uitgeven. Alles beter dan belasting te keten gaan betalen. Dan liever eindelijk dat nieuwe scherm. Of zelfs een hele nieuwe kas. Al blijf jaar achtereen is er te veel weinig glas vernieuwd, somberden de banken.

Maar of diezelfde banken nu zomaar geld gaan uitlenen voor nieuwe kassen, ook al gaat het om vervanging van oud glas, dat is dan weer de vraag. Nu ruim twee weken geleden kondigden Cees Veerman en Ruud Huirne aan dat de herstructurering nu dan toch echt aangepakt gaat worden. Maar vervolgens is het oorverdovend stil gebleven op onze vragen welke tuinders daar welke gevolgen van gaan voelen.

Ook al heeft u als komkommerteler dit jaar weer eens lekker winst kunnen maken, voor een nieuwe kas moet u toch wel weer een kredietje aanvragen. Misschien merkt u dan vanzelf hoe de vlag erbij hangt. Misschien toch eerst die winst maar gebruiken voor het aanvullen van de tekorten van de afgelopen jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.