Doorgaan naar artikel

Lichtpuntje: Hollen in een kas

Soms –heel soms – geven glastuinders aanleiding om van ze te houden.

Glastuinders en hun kassen zijn niet bijzonder populair in Nederland. Overigens ook niet bijzonder impopulair. De dagen dat een Nederlander bij het zien van een kas in de eerste plaats dacht aan gif en dan aan uitgeknepen illegalen en ten slotte aan niet smakende groente en, o ja, aan lichtoverlast, is voorbij. Gefeliciteerd daarmee.

Maar toch is de associatie nog steeds per saldo negatief. Kassen worden gezien als verstoringen van het landschap. En tuinders zijn al jaren voornamelijk in het nieuws als ze weer eens massaal failliet dreigen te gaan.

Maar soms – heel soms – is het alleen maar leuk om naar een kas te gaan. Een keer per jaar doen we dat met honderdduizenden tegelijk: dat wonderlijke evenement Kom in de Kas, dat ook dit jaar toch gewoon weer op touw wordt gezet op de bedrijven van een paar honderd gelukkig toch nog net weer niet failliete glastuinders.

En dan gaan de deuren weer dicht. Op een paar lokale initiatiefjes na. In Klazienaveen komen cultuurliefhebbers elk jaar bijvoorbeeld met zijn duizenden naar Kunst in de Kas, dat ook na het opdoeken van de Stichting Tuinbouw Emmen per vorige week toch zal blijven doorgaan. En in de Wieringermeer is inmiddels ook vanaf de snelweg het onstuitbaar enthousiasme van een tuindersvrouw als Petra Barendse  te bewonderen, nu haar bedrijfje ‘Bezoek Agriport’ met grote letters staat aangekondigd op het paprikabedrijf van haar en haar man, achter een van die indrukwekkende glasmuren die samen Agriport A7 vormen.

En komende 7 februari is er voor de vijfde keer de onvolprezen Ammerlaan-loop. Midden in de winter toch lekker in je korte broek en je hempie een 5 of een 10 kilometer rennen. En of het buiten nou zonnig is of grauw, bij plantenkwekerij Leo Ammerlaan in Bleiswijk schijnt altijd de zon. Zelfs als je géén persoonlijk record loopt lijkt het me onmogelijk om hier chagrijnig vandaan te komen. Je loopt er namelijk ook nog voor niet één maar wel drie goede doelen.

Ik kom zelf niet meehollen. Maar ik hou natuurlijk sowieso al jaren en jaren van kassen.

Meld je hier aan om mee te doen met de Leo Ammerlaan Loop

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin