Doorgaan naar artikel

Franchising van groente en fruit

Zo lang de consumptie in Europa niet meer is dan 1 tomaat per persoon per maand en 1 komkommer per gezin per maand, is er absoluut geen sprake van een problematische overproductie, maar veeleer van een zorgwekkende onderconsumptie. Dat komt voor een deel doordat de topkwaliteit van het Nederlandse product onzichtbaar blijft voor (eind)afnemers. Franchising kan helpen.

Het probleem van de huidige lage marktprijzen voor de kwekers zit , behalve in de gemiddelde kwaliteit die niet meer opvalt, vooral in het tegenwoordige indirecte verkoopsysteem en de ontoereikende distributie van het product, waarbij de kwekers nauwelijks meer de rol van verkopende producent en eigenaar spelen. Om toch te kunnen overleven moet daar nu snel verbetering in komen. Het succesvolle veilingsysteem van weleer is opgedoekt, helaas zonder er onmiddellijk een beter systeem voor in de plaats te stellen. Voor slechts één aanbieder en heel veel dagelijkse kopers met de wekelijkse afrekeningen, is er nu in de plaats gekomen een groot aantal aanbieders en maar een beperkt aantal kopers.

Dat zijn tegenwoordig hoofdzakelijk supermarkten, uiteraard allemaal op zoek naar de laagste prijs en het langste leverancierskrediet, waarvoor de aanbieders tegen elkaar worden uitgespeeld.  Dat is mogelijk omdat het product aan bederf onderhevig is en de kwekers moeten verkopen terwijl de supermarkten niets moeten.

Het resultaat daarvan is dat kwekers lijdzaam moeten toezien hoe supermarkten beurtelings regelmatig stunten met aanbiedingen van komkommers of tomaten, ver beneden de kostprijs. Voor de tuinbouwsector is het van groot belang dat het stunten met de prijs van hun producten wordt gestopt.

Ook de groentewinkels zien hun winsten verdwijnen naar de supermarkten. In Nederland is in de loop van 10 jaar het aantal groentewinkels gehalveerd van meer dan 3000 naar nu nog zo’n 1500.

Een franchise systeem van (zo goed als) biologische producten, met zo veel mogelijk biologische kwekers en verkooppunten onder contract, zou een oplossing kunnen zijn voor de huidige problemen in de tuinbouwsector want het kan gunstig werken voor alle betrokkenen: De supermarkten kunnen zich nog beter profileren met werkelijk verse en kwalitatief uitstekende producten terwijl de noodzakelijke intensieve verzorging van de afdeling AGF hen met een franchise contract uit handen wordt genomen.

Zelfstandige detaillisten zullen zich ook graag aansluiten want voor hen is het op peil houden van hun voorraad een dagelijkse zware last. Als deelnemer in een franchise systeem kunnen ook zij profiteren van de bestaande logistieke mogelijkheden van de supermarkten.

Met extra inspanning en biologische producten in een franchise verkoop systeem kan de Nederlandse tuinbouw haar voorsprong op de internationale markten behouden.

Geen enkel land ter wereld heeft voor de jaarrond tuinbouwproductie dezelfde gunstige omstandigheden als Nederland: zacht klimaat, vlakke bodem, voldoende water, know how en veel inzet met bovendien een infra structuur waardoor meer dan 150 miljoen consumenten dagelijks bereikbaar zijn.

Concurrerende kwekers in het buitenland hebben Nederland in toenemende mate ingehaald met uitstekende kwaliteit. Maar jaarrond producten aanbieden blijft zeker voorlopig voor hen een brug te ver omdat zij daarvoor de moderne kassen niet hebben en hun klimaat niet geschikt is.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Arie van den Berg

eigenaar Van den Berg Seeds

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin