commentaar

Pleidooi 'besmette' export kansloos

De Europese Unie doet een beroep op Brazilië, Nieuw-Zeeland, Turkije, Egypte en alle andere landen die nog wel landbouwproducten naar Rusland mogen exporteren, om niet in het gat te springen dat ontstaat door het wegvallen van de Europese import. In stakingstijden zou een vakbond hier over 'besmet' werk spreken.

Het is triest dat Brussel een week na Poetins tegenaanval niet verder komt dan deze oproep. De Europese Unie had allang enkele noodscenario's, of anders de contouren ervan moeten hebben, toen zij vorige week de Russische leider de duimschroeven aandraaide. Het effect van Poetins boycot van groente, fruit, vlees, vis, melk en zuivelproducten is nu enorm groot. Talloze ondernemers zijn gedupeerd zonder dat zij op korte termijn uitzicht hebben op compensatie.

Europa's oproep tot solidariteit is kansloos. Je kunt bedrijven niet vragen zich in een politiek conflict te mengen. Natuurlijk stappen Braziliaanse exporteurs in het gat in de markt. In deze wereld is het ieder voor zich. Wie herinnert zich de gang van oud-staatssecretaris Henk Bleker naar Moskou ten tijde van de Ehec-crisis nog. Hij bepleitte de Nederlandse belangen zonder de Europese collega's te informeren. Er is ook niemand die de bloemensector vraagt solidair te zijn. De export van bloemen naar Rusland gaat gewoon door. Misschien komt de beste actie nog wel uit het bedrijfsleven, van tomatenbedrijf RedStar, zelf: koop Hollandse waar. De porties mogen tijdelijk ook wat groter.

Of registreer je om te kunnen reageren.