commentaar

Big data goud waard

De kassa van Albert Heijn is veel meer dan een simpel betaalpoortje. De kassa is hét kloppend hart van het winkelbedrijf.

Hier verzamelt de grootgrutter gegevens over koopgedrag, aankoopmoment en artikelkeuze. De kassabon is hét richtsnoer voor indeling van schappen, acties en reclame-uitingen. Via de bonuskaart is informatie niet anoniem. Albert Heijn kent de klant en op basis van diezelfde kassabon geslacht, leeftijd, gezinssamenstelling, opleiding en inkomen. De data zijn essentieel in de strijd om de overleven.

Moderne technologie is de land- en tuinbouw niet vreemd. Boeren, tuinders, fabrikanten, afnemers en overheden verzamelen oneindig veel gegevens. In de tuinbouw zijn zaadbedrijven, gewasbeschermingsproducenten, 
energieleveranciers en afnemers de grote verzamelaars.

Data genoeg. Waar het om gaat is deze aan elkaar te koppelen, zoals Albert Heijn, en om te zetten in waardevolle informatie. De ondernemer kan op basis hiervan efficiënter werken, de productie verhogen en tegelijkertijd de milieubelasting terugdringen. We hebben het dan over Big Data. Volgens de kenners is de opkomst van big data de vijfde economische revolutie, en deze komt daarmee in het rijtje van introductie van trekker, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

Big data gaan de rol van de tuinder veranderen, maar vergen van hem ook andere kennis en kwaliteiten. De keukentafel als kloppend hart op het bedrijf verdwijnt naar de achtergrond, en maakt plaats voor decision tools. De ondernemer krijgt op elke gewenst moment, op elk gewenst apparaat informatie waarop hij beslissingen kan nemen. De machines worden nauwgezet afgestemd op perceelsniveau, stand van gewas, weersomstandigheden en middel. De tuinder wordt steeds meer uitvoerder.

Big data zijn goud waard. De gegevens zijn veelal in handen van derden. Zo kochten John Deere en Monsanto al voor honderden miljoenen dataleveranciers op. De vraag is wie eigenaar is van al die bestanden. De tuinder. Maar kan hij, of wil hij, weerstand bieden aan deze ontwikkeling? Nee, aan toepassing van big data is geen ontkomen aan. Waar het om gaat is om kraakheldere afspraken te maken over gebruik van de gegevens.

Of registreer je om te kunnen reageren.