Doorgaan naar artikel

Vertraagde openheid

De tuinder die iets wil weten, doet maar beter aan onderzoek. En als het om heel ingewikkelde zaken gaat, laat die tuinder dat onderzoek maar beter over aan gespecialiseerde onderzoekers.

Nederlandse tuinders hebben lang kunnen genieten van heel veel goede Nederlandse tuinbouwkundige onderzoekers. Die onderzoekers en hun instituten werden volledig betaald door de overheid. Het waren dus eigenlijk ambtenaren, maar daar merkte je niks van: ze werkten keihard en leverden zeer nuttige kennis af. De Nederlandse tuinbouw werd er groot mee.

Maar dat even simpele als idyllische plaatje is al sinds decennia verstoord. De overheid trekt zich al sinds de vorige eeuw stapje voor stapje terug. Tuinders die iets willen weten, betalen dat zelf maar. Dat deden die tuinders tot voor kort nog met zijn allen, via het Productschap. Maar ook dat is nu van overheidswege ondergraven, ondermijnd en de lucht in geblazen.

Rest ons dan nu de chaos? Nee. Al die tuinbouworganisaties die samen de ruggengraat van het PT vormden, hebben zich alweer langs andere lijnen gegroepeerd. Voor het coördineren van het tuinbouwkundig onderzoek is bijvoorbeeld het TKI komen bovendrijven. Dit Topconsortium Kennis en Innovatie, dat een paar jaar geleden als deel van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen wat schimmig van start ging, wint aan belang nu het niet meer in de schaduw van dat Productschap staat.

Via dat TKI wordt nog steeds een overheidsbijdrage verdeeld, onder de onderzoeksvoorstellen van de bedrijven uit de hele tuinbouw en de hele keten. De wetenschap mort dat die overheidsbijdrage in elk geval voor het fundamenteel onderzoek tekort schiet. Maar voor het praktijkonderzoek wordt het beeld eigenlijk alleen maar helderder. Daar kunnen nu de tuinbouwbedrijven die nog een eigen budget voor onderzoek tevoorschijn weten te toveren van A tot Z de richting van het onderzoek bepalen.

En de tuinders die niet de financiële reserves hebben om onderzoekers in te huren, moeten het vanaf nu hebben van de vertraagde openheid, waarmee de onderzoeksresultaten naar buiten komen. Als ze het zo lang volhouden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin