commentaar

Geen plek voor euroscepsis

Nederland dankt zijn huidige welvaartspeil aan de Europese Unie. De Nederlandse economie drijft grotendeels op handel, im- en export. Open grenzen zonder tariefmuren en zonder koersverliezen bij valuta zijn onontbeerlijk.

Eén open markt met een half miljard consumenten biedt volop kansen. Naar machtige handelsblokken als Verenigde Staten, Mercosur (Zuid-Amerika), Rusland of China is de Europese Unie een serieuze en machtige tegenspeler. Nederland alleen zou weggevaagd worden. Er is kortom geen reden tot euroscepsis. En toch loopt Nederland op dit terrein in Europa in de kopgroep.

Hoe kan het? Ziet de burger alleen de Bulgaar die zijn baan inpikt? Is het een overtollig regeltje? Zijn het emoties rond de tandeloze Brusselse parlementariërs? Gaat het om het gesmijt met geld? Het zijn juist deze alledaagse zaken die politici in verkiezingstijd graag oprakelen in hun strijd om de kiezers. Geen enkele partij durft zich nog pro-Europa te profileren. Anti-Europa scoort daarentegen wel, zoals de PVV en SP dit nadrukkelijk aanwakkeren. Politici laten hun oren veel te veel hangen naar het maatschappelijke sentiment.

Het is goed dat werkgevers juist nu op de bres springen voor Europa. VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland zien het belang wel, en durven er wél voor uit te komen. Hun kieswijzer www.wijzijnvoor.eu is natuurlijk een blikvanger. Het gaat om de boodschap: de vrije markt in de Europese Unie is goed. Het biedt het bedrijfsleven, en ook de burgers, kansen. Zij moeten deze dan wel willen zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.