Doorgaan naar artikel

Er is meer dan alleen 
de uitbetalingstermijn

Jaarrekeningen van telerscoöperaties zijn een goede graadmeter van de situatie in de sector. Het gaat in de eerste plaats natuurlijk om de resultaten.

Resultaten als gevolg van de gekozen afzetstrategie. Hoe wordt GMO-geld ingezet? De topmannen kunnen het allemaal heel goed toelichten.

Afzetorganisatie ZON meldt een financieel herstel in 2013. Onderaan de streep blijft na aftrek van belastingen 1,3 miljoen euro over. De reorganisatie, ingezet in 2012, werpt vruchten af. The Greenery, met daarachter coöperatie Coforta, sluit het jaar af met een nettoverlies van 21 miljoen euro. Hierin opgenomen is de voorziening van 23 miljoen voor de reorganisatie en koerswijziging. De keuze voor kostprijsleiderschap sorteert al voorzichtig effect, meldt de organisatie. Fruitmasters boekt een nettoresultaat van 0,66 miljoen euro, een lichte stijging ten opzichte van 2012.

In de reeks aan cijfers komen dit jaar ook enkele andere discussies naar boven, zoals de tarieven­daling en uitbetalingstermijn. Vrijwel alle afzetorganisaties voeren de tarievendaling door. Het verschil zit in de uitbetalingstermijn. Fruitmasters en ZON laten duidelijk doorschemeren niet te zullen tornen aan de uitbetalingstermijn van twaalf dagen. Zij wijzen er fijntjes op dat die termijn bij collega’s oploopt. Coforta voert zo’n discussie met haar telers. The Greenery richt zich sterk op de retail. In die wereld is een langere betalingstermijn gemeengoed. Coforta is nog volop in discussie met de leden. De coöperatie hintte in februari op mogelijke verlenging van de termijn van tien dagen.

Wat is nu wijsheid voor de coöperaties? De factuur voorschieten aan telers? Dit kost onherroepelijk geld, want de bank rekent rente. Afhankelijk van het klantenbestand moeten de coöperaties hier een keuze maken. Telers (en waarschijnlijk ook de banken van die telers) vinden een korte uitbetalingstermijn belangrijk. Het is een argument in de concurrentiestrijd, maar kan alleen nooit doorslaggevend zijn. De teler moet toch iets verder inzoomen op de financiële positie van de coöperaties, op de afzetstrategie, aanwending GMO en provisies.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin