commentaar

laatste update:1 mei 2014

Onzalige proefballon van Wiebes

Premier Mark Rutte noemde amper twee weken geleden familiebedrijven nog de 'ruggengraat van de economie'. De bedrijven zijn belangrijk voor Nederland.

Die uitspraak bij het toekennen van de Familiebedrijven Award aan Westland Kaas klinkt opeens wat holler. Zijn staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil erfgenamen van familiebedrijven zwaarder belasten. De bestaande vrijstelling wordt mogelijk geschrapt.

Het plan betekent ook een koerswijziging in het beleid ten aanzien van familiebedrijven tot nu toe. Erfgenamen betaalden altijd minder belasting, 3,4 tegenover 20 procent. Tot aan de Hoge Raad toe werd hierover gediscussieerd. De Raad oordeelde in december nog dat de vrijstelling weliswaar ruimhartig was, maar niet discriminerend.

Wiebes moet hierin in zijn zoektocht naar geld het idee voor aanpassing hebben opgedaan. Na de zomer presenteert hij zijn precieze plannen. Het is goed dat belangenbehartigers nu al op de gevolgen wijzen. LTO zegt verbijsterd te zijn. En met andere werkgeversbonden bestempelt de organisatie een dergelijke maatregel als 'een regelrechte bedreiging voor de continuïteit van deze bedrijven.' Wiebes' eigen VVD tekent ook al bezwaar aan.

Als familiebedrijven de ruggengraat zijn, en landbouw een belangrijke peiler van de economie, moet Wiebes de gevolgen van zijn plannen in het rekensommetje meenemen. Bedrijfsopvolging zit met de moeizame financiering én verzakelijking al in een lastig parket.

Of registreer je om te kunnen reageren.