commentaar

Boycot is risico van vak

Nederland vierde vorig jaar 100 jaar handelsbetrekkingen met Rusland. Koningin Beatrix ontvangt president Vladimir Poetin met alle egards in Amsterdam.

Premier Mark Rutte spreekt met de Russische leider over de handelsbetrekkingen tussen beide landen. Er er worden intentieverklaringen ondertekend, onder meer tussen Gasunie en Gazprom. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen in november een staats­bezoek aan de Russische federatie. In hun kielzog leidt minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een handelsdelegatie met ruim 50 bedrijven en kennisinstituten.

Al tijdens het Nederland-Ruslandjaar 2013 is er wrevel. Rusland houdt de Greenpeace-boot Arctic Sunrise en haar bemanning vast. Rusland weert ­Nederlands kalfsvlees. In Nederland wordt een Russisch diplomaat beschuldigd van kindermishandeling. De mensenrechtensituatie is het hele jaar bron van ergernis. Maar Rusland is te belangrijk voor de Nederlandse economie. En dus reizen het koningspaar en de premier ook naar de opening van de Olympische Winterspelen in Sotsji.

In cijfers uitgedrukt: Nederland exporteert in 2013 voor 6,8 miljard euro naar de Russische federatie. De export van groente en fruit omvat 183 miljoen euro. De export herstelt licht van het rampjaar 2012. De jaren daarvoor ging er voor 300 miljoen euro de grens over.

Alle inspanningen ten spijt dreigt de handel opnieuw een knauw te krijgen. Het Westen legt Rusland economische sancties op na de ‘­annexatie’ van de Oekraïense Krim. Rusland gaat elke sanctie vanuit Europa en de VS bestrijden met eigen sancties. Politiek klinkt het allemaal erg stoer, maar de vraag is wat het effect is, en wie daadwerkelijk worden geraakt door de maatregelen. Dat zijn niet de politici of de maatschappelijke organisaties, maar veelal de burgers en ondernemingen.

De Russische markt is een belangrijk afzetgebied. Een gesloten grens heeft grote gevolgen voor de opbrengstprijzen, niet alleen in Nederland, ook in België of Spanje. De gasprijs zou weleens kunnen stijgen. Kortom: schade voor primaire ondernemers. Zou hiervoor een geldpotje zijn? Of behoort politiek geruzie ook tot het risico van het vak?

Of registreer je om te kunnen reageren.