Doorgaan naar artikel

Aanvoerverbod om markt op te ruimen

De markt moet opgeruimd worden. Desnoods met aanvoerverboden voor mindere kwaliteit.

In de witlof is het al zestien maanden achtereen crisis. In de prei is het niet veel beter en de sluitkoolmarkt loopt ook al totaal niet.

Het zal tomatentelers bekend voorkomen. Die gaan zo dadelijk ook weer met angst en beven aan een nieuw seizoen beginnen: vorig jaar was er al te veel product op de markt en dit seizoen staan er alleen maar weer meer hectares.

Een oplossing om ruimte te creëren op de markt is het verordonneren van aanvoerverboden of aanvoerbeperkingen. In België gebeurt dat nog. Voor prei en witlof meldde veiling Belorta vorige week dat de mindere kwaliteitsklassen niet voor de klok komen.

Zet dat zoden aan de dijk?

In Nederland werd heel voorzichtig geroken aan mogelijkheden om voor mindere kwaliteit tomaten en paprika een andere bestemming te vinden dan de toch al overvoerde versmarkt: er zou soep of sap van gemaakt kunnen worden.

Telers zijn niet ten onrechte bang dat elke afspraak voor het beperken van productie of van aanvoer voor een onwettig kartel kan doorgaan, met hoge boetes als gevolg. Maar die angst moet terzijde. De markt moet opgeruimd. Desnoods met aanvoerverboden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin