Doorgaan naar artikel

Ongevraagde inmenging in staking

In een open brief roept Sjaak van der Tak de vakbonden FNV en CNV en de directie van bloemenveiling FloraHolland op om toch vooral weer te gaan praten.

Al sinds vorige week donderdag staakt een deel van het personeel van de vestigingen van FloraHolland in Honselersdijk, Aalsmeer en Rijnsburg. Bonden en directie kunnen het niet eens worden over een sociaal plan en zelfs niet over de voorwaarden waaronder de gesprekken daarover kunnen worden hervat.

Ook al wordt er in Nederland niet elke dag gestaakt, toch is het ook weer niet zo bijzonder. Wel bijzonder is het echter dat een overheidsdienaar zich ongevraagd in zo’n op de spits gedreven arbeidsconflict mengt.

Natuurlijk slaat Van der Tak, zoals het een goed burgervader betaamt, een verzoenende toon aan. “Juist in deze tijden is een gezamenlijk optreden nodig om de crisis het hoofd te kunnen bieden”, aldus de burgemeester van de gemeente Westland en de voorzitter van Greenport Holland Overheden. Om vervolgens op te roepen ‘goed naar elkaars wensen en belangen te luisteren’ en te werken aan een overbrugging van de meningsverschillen.

Van der Tak besteedt in zijn brief vooral veel ruimte aan het schetsen van het belang van de tuinbouw voor het Westland en van de tuinders en de handel voor de hele Nederlandse economie. Dat verhaal is misschien nuttig voor een publiek dat de sector niet kent of onderschat. Maar het zal eerder aanmatigend klinken in de oren van mensen, die zelf hun brood in deze sector verdienen. Met deze brief suggereert Van der Tak in feite dat een of meerdere partijen met hun koppig vasthouden aan hun standpunt het meer algemene belang van de gehele tuinbouw aan hun laars lappen.

Het is moeilijk voorstelbaar dat een van die partijen nu plots het licht ziet. Het is des te beter voorstelbaar dat heel wat mensen in de tuinbouw nu denken: “Waar bemoeit die man zich mee?”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin