weblog

Groentebashen op Nationale Eettest

De eerste editie van de Nationale Eettest van BNN trok gisteravond maar liefst 1,6 miljoen kijkers. Maar hebben we er ook wat van opgestoken?

Voedsel is hot. We schijnen gezonder te willen en bewuster. Als dat maar vaak genoeg geroepen wordt, dan gaat het vanzelf kloppen. Maar in sommige vastgeroeste ideeën zal ook nooit eens een keer beweging komen. Wie met een groentebril op naar de Nationale Eettest keek, die moest weer meelijden met de spruitentelers. Twee van de BN'ers meenden te moeten roepen dat ze spruitjes zo vies vonden. Ellemieke Vermolen, een ietwat in de vergetelheid rakende beroeps-BN'er én wederhelft van chef-kok Sergio Herman van het net gesloten sterrenrestaurant Oud Sluis, tekende er trots bij aan spruitjes ook nog nooit zelf te hebben klaargemaakt. Maar even later wél gastronomisch doen over haar zelfgemaakte stamppot zonder aardappelen maar met 'knolselder'. Als je zo creatief bent met bijzondere smaken, doe dan ook eens wat aan dat kinderlijke idee-fixe dat spruiten niet lekker zijn. Nou ja, in elk geval een opsteker voor de knolselderijtelers

Met oud-nieuwslezeres Noraly Beyer had presentator Paul de Leeuw kennelijk vooraf afgesproken dat ze zich eigenlijk tegen witlof zou uitspreken, maar ze liet zich per ongeluk eerst ontvallen dat ze spruitjes niet lekker vond. Noraly had ook maar 9 van de 30 vragen goed. Niet vreemd dat ze zelf niet weet wat ze nou wel of niet lekker vindt.

Bij het leerzame antwoord op de vraag hoeveel Nederlanders zich houden aan de richtlijn van twee ons groente en twee stuks fruit (minder dan 10 procent!), demonstreerde De Leeuw met zakjes gesneden sla hoeveel twee ons groente daadwerkelijk is. Met zijn lollig commentaar op die berg sla ("ik ben toch geen konijn") kunnen we het ook weer doen: dat we die norm niet halen is volgens BNN ook niet meer dan normaal.

Verdere geinige weetjes: scharreleieren worden gelegd door kippen die met zijn negenen op één vierkante meter staan gepropt, Nederland consumeert jaarlijks 400 miljoen hamburgers en in energiedrankjes zitten per glas 10 tot 20 suikerklontjes.

Weten de trendwatchers nou echt wel zeker dat gezond en bewust de trends zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.