weblog

5 reacties

Maatregelen om prijsinzinking als bij tomaat te voorkomen?

Soms zijn zaken simpel. Zou je een schilder een klus laten doen voor zo’n lage prijs dat je weet dat hij daardoor failliet gaat? En (deze vergelijking is gevaarlijker) zou je een broek kopen voor veel te weinig als je weet dat kinderen in Bangladesh daarvoor schandelijk behandeld worden? Over ethiek en groentehandel gaat de stelling en poll deze week. Stem ook op gfactueel.nl.

Het zijn ethische vragen die je op sommige plekken in de handelsketen wel zou verwachten. Kan je tomaten kopen voor 12 cent per kilo, als je weet dat de kostprijs een veelvoud is? Het is van de zomer vaak genoeg gebeurd. Zou een koper erbij nadenken wat de gevolgen zijn voor een tomatenteler? Zou deze transactie de teler niet verder in de financiële misère duwen? Dat soort gedachten. Hoe voelt dat als koper? Of glundert hij bij het vooruitzicht van meer winst?

Die discussie over ethiek past misschien moeilijk in een keiharde afzetwereld van groente en fruit. In de jaren negentig is door de vrije-economie-gedachte het vangnet onder de afzet afgebroken; de interventie. Dat heeft de teelt verder geprofessionaliseerd, en de prijs is het mechanisme om een markt gezond te houden. Overaanbod wordt ermee afgestraft, maar voor een weersgevoelige sector als de glastuinbouw gaan die harde vrijemarktregels misschien wel helemaal niet op. Want de ondernemersrisico’s zijn veel groter dan bijvoorbeeld die van een zeepfabrikant. Moet je daar als markt niet veel meer rekening mee houden?

Moet je denken aan Fair Trade? Het keurmerk FairProduce wil die kant wel op. Het klinkt misschien soft, maar waarom niet? Alternatieven zijn een marktmodel ontwikkelen waarbij je als telers meer grip krijgt op de prijsvorming, maar hoe lang wordt daarover al niet gesproken? Wettelijke alternatieven? In sommige EU-landen gelden eisen dat producten niet onder kostprijs mogen worden verkocht in de winkel. Dat is misschien hooguit een signaalfunctie. Staatssecretaris Dijksma denkt er ook over na. Het verplicht afdrukken van de telersprijs bij de winkelprijs, bijvoorbeeld. Te lastig, blijkt uit onderzoek.

 

De stelling luidt daarom: om perverse prijsinzinkingen als bij tomaat deze zomer te voorkomen, zijn extra maatregelen nodig zoals een verplichte heffing voor telers, interventie of een certificaat van eerlijke handel of een wettelijk verbod voor verkoop onder kostprijs.

Wij zijn benieuwd naar uw mening! Laat uw stem achter op de homepage en reageer!

Laatste reacties

 • P Verschuren

  Ik vind dat maatregelen wel gewenst zijn. Dat kan ook betekenen dat ingrijpen bijvoorbeeld door middel van subsidies die een aanbod opdrijvend effect hebben wordt gestaakt. Het verlangen naar een maatschappelijk meer aanvaardbare teelt voor de burger moet gepaard gaan met een besef dat hier kosten aan verbonden zijn. Het met oogkleppen op invoeren van maatregelen die de Nederlandse teelt op een concurrentie achterstand zetten waardoor de productie verschuift naar landen waar, om het oneerbiedig te zeggen maar wat wordt aangerommeld, is het paard achter de wagen spannen. Het ondersteunen van het prijsniveau lijkt mij ongewenst. Het lijkt mij wel gewenst om de consumptie te verhogen hetgeen hopelijk een prijsverhogend effect heeft. De kosten hiervan kunnen ruimschoots worden goedgemaakt door lagere ziektekosten.

 • L. Leerdam

  ''de consumptie verhogen'' dat is een klassieke denkfout. want in no time is de productie verhoogt. Het punt is niet om het volume af te zetten, want dat gaat prima. Maar om de prijs voor de teler te verhogen!

 • P Verschuren

  Zolang je een overaanbod produceert kun je de prijs nooit verhogen. de klassieke fout is niet de consumptie verhogen, maar de productie verhogen. Er zal meer geïnvesteerd moeten worden in ondernemerskwaliteit in plaats van in productiecapaciteit.

 • P Verschuren

  Zo moeilijk hoeft dat nog niet eens te zijn want er wordt geen meter gebouwd zonder financiering dus de bank heeft alle mogelijkheden en zij heeft er ook alle belang bij. Zo vreemd is het ook niet. Er zijn toch ook toelatingslimieten op universiteiten voor het aantal doktoren bijvoorbeeld.

 • G. - Aerts

  Net als bij tomaat ging het met de prijzen van zomerprei ook flink mis.Na een zeer koud voorjaar met alle teeltproblemen van dien kwam er al snel schot in de dure planten uit Marokko.De verwachtingen waren hoopvol na een trage start en vermeende tekorten.Vrijwel direct na de eerste oogsten in Juni viel de prijs terug ver onder kostprijniveau.Hoe dit komt ? Alle 'deskundigen' weten achteraf precies waar het aan gelegen heeft, de telers zitten (weer) met een financiële strop. Waarschijnlijk drinkt iedereen een glas, doet een plas en blijft alles zoals het was....
  G. Roenvreter.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.