Doorgaan naar artikel

Gevaarlijke publieksdag

Wageningen UR durft. Op donderdag 15 augustus nodigen de agrarische onderzoekers het publiek uit voor een kijkje op de proefvelden met genetisch gemodificeerde aardappelen.

Ze doen het al voor de derde keer, dus het zal de voorgaande jaren vast niet op ongeregeldheden zijn uitgelopen. Op de publieksdag zijn dan ook niet alleen de gentech-velden, maar ook de velden met biologisch veredelde aardappelen te bezoeken.

Vooraf wordt aan cameraploegen overigens wel al gevraagd om bij de discussies die op het veld zullen worden gevoerd, enige afstand te bewaren. “Op die manier kunnen we alle aanwezigen namelijk de gelegenheid geven om vrijuit vragen te stellen en te reageren.”



Maar ook al zal de oproerpolitie niet stand-by hoeven staan, toch is een dag als deze niet geheel van gevaar ontbloot. Want wil de Nederlandse land- en tuinbouw wel met genetisch veranderde piepers in verband worden gebracht?



De Nederlandse groentetelers, toch doorgaans tuk op innovatie, zijn hier altijd erg conservatief over geweest. Er zijn rassen genoeg te veredelen zonder dat er per se in het DNA moet worden geknipt. En wat een hartverwarmend verbond is er op dat vlak te sluiten met de wat linksere opiniemakers in het land. Die stellen zich maar al te graag te weer tegen de volgens veel spookverhalen nauwelijks gecontroleerde almacht van de grote concerns, die genetisch gemanipuleerde zaden in de koppelverkoop hebben met de bijpassende chemische gewasbeschermingsmiddelen.



Die spookverhalen behoeven vast en zeker nuancering. En wie kunnen genuanceerder uit de hoek komen dan de wetenschappelijk onderzoekers van Wageningen UR? Die publieksdag is daar dus prima op zijn plek. Als ze het maar wel tot aardappelen beperkt houden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin