weblog

1 reactie

Mopperen op Loek

Af en toe is er gemopper op ons boegbeeld. Loek Hermans is niet ván de tuinbouw. Maar eerlijk is eerlijk: hij ís ten minste iemand.

 

Op de website van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen staat het onverbloemd: Loek Hermans, boegbeeld. Staat mooi op je visitekaartje. Wat bent u? Ik ben boegbeeld. Zwaar bestaan ook wel. Altijd voorop. Altijd buiten. Vooral bij zwaar weer krijg je heel wat te verduren. Wind, zout water, de ene golf al ruiger dan de andere.

Dat er over Hermans wordt gemekkerd, suggereert dat de tuinders misschien jaloers zouden zijn op de andere topsectoren. Een rondje langs die andere topsectoren laat zien dat het hem daar echter niet in kan zitten. Want had u ooit gehoord van boegbeeld Amandus Lundquist van topsector High Tech? Of Rob van Leen bij Life Sciences en Health?

Boegbeeld Cees ’t Hart ken ik dan van naam, omdat Agri&Food nu eenmaal verwant is aan de tuinbouw. Maar of er verder veel Nederlanders weten dat deze man directeur is van FrieslandCampina, dat betwijfel ik.

En Victor van der Chijs, boegbeeld van de Creatieve Industrie, wie kent die? Net zo min als van Aad Veenman van Logistiek of Hans Huis in 't Veld van Water. Of Gerard van Harten van Chemie. En als als je niet kunt kiezen, dan kun je ook gewoon twee boegbeelden op je voorplecht monteren, zoals de topsector Energie deed met Pier Nabuurs en Michiel Boersma. Dan heb je twéé mensen waar nog nooit iemand van heeft gehoord.

Dat ik van al die boegbeelden alleen ons eigen tuinbouwboegbeeld ken,  zegt ook vast wel iets over mij en mijn kennis van de drukke bestuurstypes, die Nederland managen of dat graag zo willen voorstellen. Maar ik weet toch vrij zeker dat Loek ook bij de gemiddelde Nederlander de bekendste van het stel is. En ik vermoed ook dat hij van alle boegbeelden het hoogst genoteerd is op de lijstjes van meest invloedrijke beleidsbeïnvloeders. Dus laat Loek nog maar even schuiven.

Eén reactie

  • U Stoll

    Uiteindelijk bepaalt niet het, al dan niet fraaie, boegbeeld de koers maar de stuurman achter het roer.

Of registreer je om te kunnen reageren.