weblog

Appels en peren aan de rijpe kant

Afgelopen weken bezocht ik verschillende appels- en perensorteer- en pakstations.

Het afgelopen groeiseizoen kende een merkwaardig verloop. Na een late start en een warme, droge zomer, rijpten de vruchten in de herfst in hoog tempo en werden alsnog grover dan verwacht. Vooral bij de appels is dit het beeld dat in de diverse handelskanalen naar voren komt.

In het verleden waren afkeuringen, wanneer het de maatsortering betrof, meestal toe te schrijven aan het feit dat te veel ondermaatse vruchten werden verpakt, maar de afgelopen weken waren dat partijen met teveel bovenmaatse vruchten. Dit lot onderging ook helaas ook een partij Civni, die onder een merknaam werd aangeboden. Ruim 20% van het aantal vruchten was te grof. Vooral bij merkpartijen verwacht je dit niet, omdat men hieraan meestal meer aandacht besteed.

Het viel ook op dat de vruchten van bijvoorbeeld Elstar, Civni, Milwa behoorlijk geel gekleurd waren en Jonagold en mutanten een behoorlijk vette schil hadden. De hardheid van de vruchten was gelukkig nog ruim voldoende en mede hierdoor was de smaak nog steeds prima.

Ook bij de meeste gangbare perenrassen, zoals Conference en Doyenné du Comice, was de rijpheidsgraad hoger dan gewenst. Veel partijen waren getint en de vruchten van deze partijen waren meestal gevoelig. Dit zijn partijen die snel afgezet moeten worden, omdat ze anders problemen in de afzetketen kunnen veroorzaken.

Op de Conference komt dit jaar komt meer verruwing voor dan in de laatste jaren het geval was. Tot nu toe hebben de sorteerbedrijven hierop goed ingespeeld en werden peren met teveel verruwing goed uitgesorteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.