weblog

De joekel van Boekel

De Beer van De Meer. De Bolle van Zwolle. Het Lek van PEC. Ouderen weten over wie dat gaat. Maar de Joekel van Boekel?

Die eerste drie woordrijmpjes duiden op de legendarische voetbalkeeper Piet Schrijvers. Nummer 4 is een pompoen. Een vreemd genoeg door de Nederlandse glastuinbouw in de schijnwerpers gezette groente. Bezoekers van Kom in de Kas 2013 konden een zakje pompoenzaad meenemen en wie daar de grootste pompoen mee wist te telen, die won een prijs.

Deze week werd die prijs (een speelgoedwaardebon van 50 euro) uitgereikt aan de broertjes Jarno, Tim en Niels van Lankveld uit Boekel. Bijgaande foto toont de broertjes, de pompoen en de glasaardbeientelers Birgitte en Jan van der Elzen namens de 'winnende' Kom in de Kas regio Uden.

Ik vind het een hoopgevende foto.

Want hieruit blijkt dat glastuinders en vollegrondsgroentetelers nog steeds door één deur kunnen. Pompoenen zijn immers typisch iets uit de vollegrond. Prachtige dingen, waar door Kom in de Kas zomaar reclame voor wordt gemaakt.

Tevens blijkt dat er nog lachende aardbeientelers zijn die Jan heten en hun aardbeienautomatiek ook zo noemen, met gebruikmaking van Hollands roodwitblauwe beeldmerk. Ik weet niet precies waarom, maar dat geeft mij een warm wij-gevoel.

En dan die drie broertjes. Blij met een ballon en met een speelgoedwaardebon. Ook al zo hartverwarmend. Ik wil niet zo naïef zijn er van uit te gaan dat ze de hele zomer in de weer zijn geweest met gietertjes en schepjes en snoeischaartjes om die ene pompoen tot de prijswinnende omvang op te troetelen. Dat heeft hun vader of moeder of opa waarschijnlijk gedaan. Of misschien was het wel puurt toeval, een kwestie van per ongeluk een goed plekje in de tuin, net op tijd nu en dan een regenbuitje, de hele zomer eigenlijk niet naar omgekeken en toen ineens bij het voetballen over die joekel gestruikeld.

Nou ja, dat is dan toch ook een voorteken van hoop op een betere toekomst, zoals eigtenlijk elke vruchtdragende plant als een hoopgevend wonder van een welwillende natuur kan worden gezien, zeker die sprookjesachtige pompoen. Of in elk geval is het een voorschot op een gezellige Halloween, met veel pompoenpret.

Of registreer je om te kunnen reageren.