weblog

Praat mee: 2013 jaar van de eerlijke prijzen?

Wordt 2013 het jaar van eerlijke prijzen voor eerlijke agrarische producten? Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland vraagt het zich af aan het begin van het nieuwe jaar.

"In 2013 is de vraag nog urgenter hoe we die extra aandacht kunnen omzetten in behoorlijke prijzen en daarmee in faire inkomens voor boeren en tuinders en eveneens faire beloningen voor medewerkers." Dat stelt Maat in zijn eerste weblog van het jaar.

De vraag stellen is hem beantwoorden: niets wijst erop dat er een aanmerkelijke verandering zal komen in de manier waarop retailers omgaan met hun afnemers in de tuinbouw. Dat bijna een jaar na de lancering van Fair Produce voor alleen de champignons, nu ook een minister (Lodewijk Asscher, tevens vicepremier) eenieder oproept om dat certificaat te omarmen, dat zal de vaart er niet beslissend in krijgen. Minister Henk Kamp zei bij de start van het keurmerk ongeveer hetzelfde en dat maakte ook al weinig indruk op de Albert Heijnen, de Jumbo’s en de Lidls.

Dat er nu een sociaal keurmerk is voor één Nederlands tuinbouwproduct, heeft voor een vereerlijking van het inkoopgedrag van retailers in brede zin hoogstens symbolische waarde. Als we supermarkten werkelijk willen aansporen om duurzamer en socialer te gaan inkopen, dan zou er een keurmerk niet voor producten, maar voor supermarkten moeten komen.

De stelling van deze week luidt: 2013 wordt het jaar van de eerlijke inkoop

Wat denkt u hiervan? Laat uw reactie hieronder achter en stem op de poll op de homepage. Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening!

Of registreer je om te kunnen reageren.