webloggers

1 reactielaatste update:5 sep 2012

Ideeën uit Iran

Bij Iran denk je niet direct aan worteljam. Wie het nieuws volgt heeft een heel ander beeld van dit land.

De afgelopen vier maanden hebben mijn ega en ik motorgereden in Iran, de Kaukasus, Turkije en de Balkan. Zo’n 18.000 km indrukken om nooit te vergeten. In Iran zijn weliswaar onze motoren verboden en mogen vrouwen niet motorrijden maar toch werden we er zeer gastvrij ontvangen. Op die ene arrestatie na dan, maar zelfs dat hebben we overleefd. Als gevolg van enige beroepsdeformatie gaan onze ogen altijd extra open bij exotische groentekramen, geurende boomgaarden en andere landbouw-gerelateerde activiteiten. Zo hadden we in Armenië bijna dagelijks contact met de veestapel op de openbare weg.

Groente en fruit gebruik
Overal werd ons veelvuldig fruit aangeboden. Onwaarschijnlijk zoete watermeloen kregen we in West Iran van een passerende vrachtwagenchauffeur. Meenemen op de motoren bleek nog een hele klus. Hele takken gele kersen werden ongevraagd voor ons uit Armeense fruitbomen gesneden. In Turkije bestaat het ontbijt standaard uit tomaat en komkommer. Zoals in Iran standaard worteljam bij het ontbijt wordt gegeten. Het op dunne vellen papier lijkend brood wordt er lekker mee gemaakt. Fijn, al die nieuwe producten en gebruiksmogelijkheden.
Klinkt natuurlijk een beetje vreemd “ worteljam”. En als je denkt dat Carrot Cake vies is, probeer dan vooral ook geen worteljam maar voor alle andere mensen heb ik alvast een recept gegoogled. Dit is, met citroenbrandewijn, niet de Iraanse versie maar wellicht inspireert het tot een alcoholvrije variant.

 

Inspirerende receptuur
Over inspirerende receptuur gesproken. Direct na terugkomst kreeg ik het gedrukte exemplaar van het cocreating kookboek van De Groot en Slot in mijn handen. Icing on the cake van dit succesvolle project dat eind vorig jaar van start ging met een consumentenoproep. Kookliefhebbers konden een plaats in de redactie winnen. Na diverse workshops en brainstorms ligt er nu een gezamenlijk gecreëerd boek waar alle deelnemers trots op zijn. Door de zeer uiteenlopende gerechten en ingrediënten leuk voor iedereen die interesse heeft in eten.
Na dit reisavontuur is nu mijn werk weer gewoon begonnen . Dus: zoek je iemand met frisse blik voor een uitdagend internationaal agri project, bel of mail.

Foto

Eén reactie

  • Madelinde

    Ik kreeg net de volgende mail: 'Erg leuk artikel, jammer dat je je moet registreren om te kunnen antwoorden! Heb ik nooit zin in, krijg je ook aanbiedingen en nieuwsbrieven etc. Is dat nu lekker worteljam?'

    Antwoord: ja, worteljam is lekker. Misschien te vergelijken met perenjam; zoet, zacht en met lekkere structuur. Als je niet weet dat wortelen de basis vormen, zou je dat niet eens kunnen proeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.