Tuinbouwmissie China V

Bedrijven uit de tuinbouwsector nemen deze week deel aan een tuinbouwmissie in de Chinese provincie Hebei en Shanghai Pudong. Onder de groep deelnemers zijn bedrijven als GreenQ en Priva.

Bij de tuinbouwmissie wordt een verlenging van de samenwerking tussen Hebei en provincie Zuid-Holland ondertekend. Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland Jan Fransen begeleidt de missie naar Hebei. Paulien Dirkzwager, manager internationale zaken van de Kamer van Koophandel Den Haag, houdt een reisverslag bij.

 

Donderdag 30 augustus
’s Middags een bedrijfsbezoek. Een groot bedrijf dat onze hulp wel kan gebruiken. Een tuinbouwbedrijf met onder andere plantenopkweek. Ze bezitten 5.000 winkels die ze zelf beleveren. Ze telen ook bloemen en groente voor eigen productie.

Die ochtend hadden we weer drie parallele sessies gehad. Eén is met de Kamer van Koophandel Pudong. Mij is gevraagd die sessie voor te zitten. Gelukkig heb ik nu een beetje gezien hoe het werkt en lukt het me wellicht om op het juiste moment te klappen.

Daarna alweer een bedrijfsbezoek. De bijeenkomst en alweer een tekensessie is achter de rug. De bijeenkomst verliep prima. Ze waren zeer geinteresseerd in het huidige en toekomstige systeem van de Nederlandse KvK’s. Mijn gesprekspartners van de foreign Affairs Office en Pudong KvK waren ook dames, en zoals in de meeste delen van de wereld, zijn die toch echt een stuk dynamischer, productiever en concreter dan de mannen.

Dit keer tekende de provincie Zuid-Holland een samenwerkingsovereenkomst met Pudong. Wat een poppenkast. Er werd precies bepaald wie waar moet staan. Bij elke aankondiging van een spreker en tijdens het tekenen werd marsmuziek gedraaid.

's Morgens bij aankomst bij de Pudong overheid werd door het hele gebouw ochtendgymnastiekmuziek gedraaid. Erg jammer dat ik hen niet bezig heb gezien, schijnt achter de deur te gebeuren.

Ik zou eigenlijk wel even willen slapen in de bus. Maar ja, er is buiten ook zo veel te zien, die hoge Chinese flats hebben best een afwisselende bouwstijl.

Of registreer je om te kunnen reageren.