weblog

482 bekeken 3 reacties

Mislukte integratie

Toen ik hier ruim twee jaar geleden de nieuwe baas werd, dacht ik alles anders te gaan doen. Te beginnen met onze Poolse medewerkers.

Allemaal jonge mensen die al jaren in Nederland waren en er waarschijnlijk nog jaren zouden blijven. Ik verdiepte me in hun toekomstplannen en de mogelijkheden voor nieuwe medelanders. Ik ben met ze mee geweest naar de gemeentes waar ze zich moesten inschrijven als ze langer dan een paar maanden in Nederland woonden. Ik ontmoette daar onwillige ambtenaren, want 'al die Polen' zouden een verkeerd beeld geven van de bevolkingssamenstelling. Omdat ze zich nooit uitschrijven, geeft dat te veel vervuiling.

Ook bij de banken was het nog niet zo eenvoudig om een rekening te openen. Eigenlijk om dezelfde reden, maar feitelijk kunnen ze een aanvraag niet weigeren. Maar krijg dat maar eens voor elkaar als je geen Nederlands en slechts weinig Engels spreekt!

Ik heb zelfs vijf medewerkers een dure inburgeringscursus  aangeboden. Binnen werktijd, inclusief een maaltijd, hoe goed kun je het regelen? We zijn nu twee jaar verder. Niet één deelnemer heeft de cursus afgerond. Geen zin meer. Ze spreken nog steeds geen woord Nederlands. De meesten spreken zelfs maar schoorvoetend wat Engels.  In de pauzes zitten ze allemaal bij elkaar (de Nederlanders dus ook).

Conclusie; mijn poging om hen te laten inburgeren is dus jammerlijk onvoldoende gebleken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Cees Ruhé

  Het beeld van de Nederlandse Tuinbouwwerkgever heb je in Polen denk ik wel opgewaardeerd , super!

 • no-profile-image

  Joh.Schouw Lucel Horticuture

  Zonde van je inspanningen maar wees blij dat je het geprobeerd hebt! Ik ben er in de ruim 40 jaar als bollenvoorlichter al 100en tegen gekomen die met jouw beeld overeenkomen. Ook zijn er legio die elk seizoen weer bij de zelfde baas terugkomen en zich niet zo afsluiten. Misschien moeten we deze mensen, bijna 100 pct. Polen, onze zienswijze maar niet zo opdringen en ze een goed onderdak bieden en niet uitbuiten. We hebben ze steeds meer nodig in onze uitdijende bedrijfstak. Rotterdam is er weer het bewijs van! Gezellig is anders, het zij zo....

 • no-profile-image

  De koppelbaas en zijn personeel

  De Pool van nu is te vergelijken met de Nederlander die net over de grens werkte in Duitsland 40 jaar geleden. Ze werken om geld te verdienen. En dat nemen ze mee naar huis. Niks mis mee. Maar dan komt het: De Pool heeft geen werk en dan blijkt hij een uitkering te kunnen krijgen. Ja, zelfs bij ziekte. En dan zijn we vertrokken. Niks doen en toch geld ontvangen. Jee, het lijkt wel het communistische Polen. En je mag je mond opendoen zonder achter de Oeral te verdwijnen. Tja, de Marokkanen weten dat al langer en de luie Nederlander ook. Maar ja, die Polen mogen dat niet. Ze kennen geen eens Nederlands, ze integreren niet. Ga eens uit van de behoefte van de Pool, dan kun je hem beter begrijpen. Hij wil het beter hebben in Polen. En dat kan als ie hier geld kan verdienen en meenemen naar Polen. Een hoger doel heeft de Pool niet. Een uitzondering daargelaten. Die blijft in NL en zal zich wel aanpassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.