weblog

422 bekeken 7 reacties

Groentekorting? Snackbelasting!

Tien jaar geleden liepen tuinders nog te hoop tegen groente en fruit dat ‘te duur’ in de supermarkten zou liggen.

Nog steeds maken tuinders zich druk om de soms belachelijk hoge marge tusen telersrpijs en winkelprijs. Maar ondertussen is men het in de tuinbouw wel  eens dat dat beter kan worden verholpen door de prijs die supermarkten aan telers betalen naar een fatsoenlijk niveau te verhogen in plaats van door de winkelprijzen te verlagen. Dat laatste geeft de klant immers het gevoel dat groente en fruit letterlijk en figuurlijk goedkoop is en ook hoort te zijn. Dat 49 cent een normale winkelprijs is voor een komkommer en 79 cent de juiste prijs voor een bloemkool.

Onderzoekers die een effectieve aanpak zoeken voor het groeiende westerse probleem van overgewicht , proberen uit te vinden wat beter werkt: een korting op gezond voer of dikmakend eten duurder maken. Dagblad Trouw wijdde daar gisteren een artikel aan.

Een van de onderzoekers - voorstander van de volgens haar het best werkende korting op heel specifiek groente en fruit - stelde in dat artikel letterlijk en onomwonden dat deze gezonde productgroep nu in de winkel ‘te duur is’.

Heeft die onderzoeker ook wel onderzocht wat het kost om een kilo tomaten te produceren en in de winkel te krijgen? En hoe die kostprijs zich verhoudt met de huidige winkelprijs of met de door de onderzoeker voorgestelde voordeelprijs? Ik vermoed van niet. Hopelijk heeft ze wel nagedacht bij de perceptie van de consument die in haar virtuele supermarkt groente en fruit ineens voor veel voordeliger prijzen aantrof en er dan onbekommerd wat meer van meenam. Hoe lang werkt dat meer-meeneem-effect als de consument aan die lage prijs gewend raakt?

Ik maak me vooral zorgen om de link gezond-goedkoop-weinig waard die hier dreigt. Als er dan een door de overheid gereguleerd prijsbeleid zou moeten komen, dan zeg ik: een vet- en suikertaks voor dikmakers, die direct doorgegeven wordt naar de producenten van gezonde producten.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ton van der Scheer

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Bravo, simpel en effectief. Het mes snijdt van meerdere kanten want minder consumptie van ongezonde troep geeft ook minder kosten in de gezondheidszorg. Meteen invoeren dus.

 • no-profile-image

  Johan

  Inderdaad een prima plan. Net als de vettax voor vlees waarover wordt gedacht,
  want daar consumeren we met zijn allen ook veel te veel van. En zo kan de overheid
  nog veel meer voor ons reguleren. Import voor kleding uit te lage lonen landen ontmoedigen of vuurhout zo duur maken dat we alleen nog maar duurzaam hout gaan gebruiken. Maar er is meer. De overheid moet misschien wel een stem krijgen in wat
  onze kinderen moeten gaan studeren om toekomstige werkeloosheid zo laag mogelijk
  te houden. En wat denkt u van het aangaan van relaties? De eerste jaren maakt liefde
  blind maar daarna begint de ellende. Bijstandsmoeders en nog meer eenpersoons huishoudens als gevolg. Een onafhankelijke bemiddelaar die de karakters op elkaar afstemt kan veel ellende voorkomen. Ideaal. Laat overheid een grotere invloed
  krijgen op ons leven. Dan hoeven we straks als burgers helemaal niet meer na te denken
  of verantwoordelijkheid te nemen. Ik start direct een petitie. Tekent u?

 • no-profile-image

  hans de groentechef

  hahaha, geweldige reactie Johan.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  @Johan en Hans
  Sorry, maar dat noem ik doorslaan. Ik kan ook wel een karikatuur opschijven over een overheid die zich nergens mee bemoeit. Dan hebben we anarchie en voor je het weet slaan we onze buurman de hersens in omdat z'n gezicht ons niet aanstaat.

 • no-profile-image

  Berkvens Plantenhandel

  Bijsturen met regels doen communisten. Dat werkt niet. Altijd bepaalt - de markt - aanbod, vraag en prijs. Zo willen wij goedkope chinese kleding, schoenen, pools personeel enz. De klant in de winkel wil een goedkope tomaat. . Zo gaat dat. Altijd.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  De VS is het meest kapitalitisch land ter wereld en nergens wordt meer bijgestuurd met regels. Het is een utopie om te denken dat je zonder regels kunt. Een terechte vraag is wel, waar houdt je op. Ik vind het volkomen legitiem om de consumptie bij te sturen aangezien dit een rechtstreeks verband houdt met de volksgezondheid. Als iemand zich graag ongezond wil eten moet ie dat zelf weten, maar dan moet ie ook maar zelf opdraaien voor de extra kosten van de gezondheidszorg die daarvoor nodig zijn. Bovendien zijn veel mensen zich niet bewust van het belang van goed eten. Om die bewustwording te bekostigen is een vettax/suikertax naar mijn mening een goede financieringsbron.

 • no-profile-image

  Jan

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.