1 reactielaatste update:19 apr 2012

Tuinbouwmissie Zuid-Afrika: 16 april

We zitten nu met iedereen in de bus en het is een leuke, gevarieerde groep: een paar kwekers, veel techniek en een kennisinstelling.

We zijn op weg naar een bloementeler in Brits. In Zuid Afrika staan (bijna) alleen plastic kassen. Deze teler levert aan de lokale veiling, waar we morgenochtend naartoe gaan. 

Twee Nederlanders zijn hier in 1986 gestart met een bloemenfarm. Wat een avonturiers! Ze telen een grote variëteit aan bloemen onder doek, maar niet hightech zoals in Nederland. Wat opvalt is dat er allemaal vrouwen werken. In Nederland werken amper vrouwen in de tuinbouw. Hier werken ze veel liever met vrouwen dan met mannen omdat ze veel betrouwbaarder zijn en harder werken.

Vervolgens bezochten we Dekker Chrysanten, een mooi bedrijf met duidelijk Nederlands kapitaal achter zich. De energieprijzen stegen ook hier de afgelopen jaren met jaarlijks 25 tot 30 procent. Daar is bijna niet tegen te werken. Ook arbeid wordt steeds duurder. De grootste bottlenecks zijn toch de corruptie en de criminaliteit, stelt het bedrijf. Zuid-Afriks is echt geen makkelijk land. Toch zien wij Nederlanders wel mogelijkheden, maar het zal niet vanzelf gaan.

De matchmaking is in De Van Gaalen kaasboerderij. Een prachtige lokatie. Iedereen heeft gesprekken met Zuid-Afrikaanse potentiële partners. Het ziet er goed uit.

We hebben net gehoord dat staatssecretaris Bleker toch niet komt. Hij moet donderdag in de kamer komen vanwege de Hedwigepolder. Water is duidelijk niet alleen een issue in Zuid-Afrika. Wel echt jammer, we hadden al allemaal leuke pers- en fotomomenten voor ogen.

'We sluiten de dag af met een walking diner bij de Nederlandse ambassadeur in Waterkloof, een mooie wijk in Pretoria. Hij heeft een kast van een huis met zwembad in de tuin.

Een Nederlandse tuinbouwhandelsmissie bezoekt momenteel Zuid-Afrika. Zestien bedrijven, waaronder teelt en techniek uit voedingstuinbouw en sierteelt, reizen een week rond langs bedrijven en een tuinbouwbeurs. Paulien Dirkzwager, manager International Affairs van de Kamer van Koophandel Den Haag, begeleidt de handelsmissie en houdt een dagboek bij.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Henk Rombut

  Beste Paulien,

  Ik las dat er een nederlandse delegatie tuinders en techneuten voor de teelttechniek een bezoek aan Z.Afr. hebben gebracht. Ik ben een in zuid afrika wonende nederlander en heb een open vraag. Zijn er belangstellenden die een teelt willen beginnen en is er een mogelijkheid om daarin te deel te nemen? Ik ben nu twee jaar werkzaam als missie werker voor de ontwikkelingsamenwerking in de groente teeld in de omgeving van Durban. daarnaast bouw ik schaduw net tunnels en ben enigzins bekend met de cultuur.
  Ik hoop dat de delegatie een goede indruk heeft opgedaan en mogelijkheden ziet want er is via black empowerment veel mogelijk.
  Vriendelijke groet,
  Henk Rombaut 0721418136

Of registreer je om te kunnen reageren.