Doorgaan naar artikel

Bananen of granaatappels?

Gino schraapt zijn keel, probeert een koninklijke houding aan te nemen (hoewel hij niet echt goed weet hoe dat moet) en roept vanaf het platform: “Goedemorgen allen! Ik heb de laatste twee dagen hard gewerkt aan plannen om meer werk en welvaart te realiseren.”

Die plannen heb ik hier bij me. Ik denk dat jullie een dag nodig hebben om ze te lezen en tot je door te laten dringen. Vandaag heb ik nog een afspraak buiten de deur. Het lijkt mij het beste dat ik de plannen hier achterlaat waarna ik naar mijn afspraak ga. Morgen kunnen jullie er dan  vragen over stellen.”



Libo reageert direct: “wij hebben uw leiding de afgelopen twee dagen erg gemist. Maar ik ben er zeker van dat het plannen zijn die onze apengemeenschap duurzaam ten goede zullen komen. Uw intelligentie staat er borg voor dat….” Dan wordt Libo op niet mis te verstane wijze in de rede gevallen door Opposa: “Ben je weer een bruine arm aan het halen, slijmjurk?” Vervolgens wendt ze zich tot Gino: “je kwam als een autoritaire koning binnen, je zegt aardige dingen maar ik vind ook dat je er wat lullig bij staat.”

Gino weet niet zo goed te reageren, zegt gedag en gaat naar buiten. Dan werpen de apen zich op zijn plannen. Libo is vooral geïnteresseerd in de management-structuur en vooral of zijn naam daarin voorkomt.



Opposa ziet meteen het plan om een bananen-plantage aan te leggen. Ze gruwt bij de gedachte aan bananen. “Die kromme dingen komen mijn neus uit. Kan die interim koning dan niets anders verzinnen dan het verbouwen van de meest saaie en aap-bevestigende vruchten die er op deze aardbol te vinden zijn? Iets telen? Prima! Maar dan ga ik voor granaatappels. Granaatappels hebben niet alleen een veel modernere uitstraling, ze zijn ook gezonder en zelfs geneeskrachtig.” zegt Opposa in zichzelf.



De moraal van deze aflevering: het meest voor de hand liggende is niet per definitie het beste.

Share this

Afbeelding
Coen van Baren

businesscoach

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin