weblog

1061 bekeken 2 reacties

We zijn partijdig

Natuurlijk zijn we partijdig. Wij willen dat er een groente-inzending gaat strijken met de eer. Nú stemmen voor de Smaak van NL. Ook al kun je alleen maar raden hoe het smaakt.

Nu stemmen op www.syntens.nl/smaakvannl. Of het ook lekker is, die finalisten met een grote groente-inbreng in hun lekkernij, dat is lastig te zeggen. Want waar kun je het allemaal krijgen? Dat zeggen ze er niet bij. Toch weten de bedenkers van al dat lekkers in hun filmpjes een aardig idee te geven van hoe lekker het zou kunnen zijn.

Neem de kleurenpeen van Holland Teelt. In een stoomzak, niet alleen maar oranje, maar ook donkergeel, geel en wit en natuurlijk vooral die boter met honing en tijm. 5 minuten in de magnetron en klaar. Klinkt lekker en ziet er ook écht makkelijk uit.

Ook al zo makkelijk zijn de fingerfoodballs van Scelta. Scelta kennen we als champignonreus, maar ze hebben op hun eigen Scelta Institute in Venlo nu ook wat bedacht met groente. Bitterballen waarvan je nu eens wel graag te horen krijgt wat er eigenlijk precies in zi: geen slachtafval maar broccoli en champignons of rode kool en appeltjes of vruchtgroenten ratatouille. Op smaak gebracht met de uit champignonvoetjes geëxtraheerde ‘vijfde smaak’ umami. Zou ik echt graag een keer proberen.

En dan de puntpaprikakaviaar van Sweetpoint. De niet zo mooie exemplaren worden tot siroop verwerkt en in combinatie met chiazaadjes (huh? nou ja, het zal wel) tot een drabje gebrouwen dat visueel gezien op kaviaar lijkt, maar qua smaak veel zoeter is . Bovendien hoeven er geen vissen voor te worden opengesneden. En het is ook nog eens bizar rijk aan vitamine C. Wederom: ik zou er zo op stemmen, zelfs al heb ik geen flauw idee hoe ik daadwerkelijk aan een potje kan komen om het ook echt te proeven.

Tot de dag voor de bekendmaking op 13 november mogen we stemmen. Dat wordt dus vooral een feest van wie heeft de meeste familie, vrienden, kennissen en volgers op de sociale netwerken. Ik eet zelf vanavond gewoon bloemkool met een kaassausje, gekocht bij de groenteboer op de hoek.

Laatste reacties

  • P. Verschuren

    Hallo Ton,

    Zie www.natuurlijkbiesbosch.nl bij deelnemers en je ziet Van der Lans met zijn Sweetpoint en paprikasalsa vanzelf staan. Te verkrijgen bij diverse boerderijwinkels die onder de vlag van Natuurlijk Biesbosch gecertificeerd zijn en diverse streekproducten uit de Biesbosch waaronder de paprikasalsa verkopen.

  • Ton van der Scheer

    @ Peter: I rest my case.

Of registreer je om te kunnen reageren.