Tuinbouwmissie: Veel Nederlandse techniek in Australië

Paulien Dirkzwager is manager internationale zaken van de Kamer van Koophandel Den Haag en begeleidt een tuinbouwmissie naar Australië voor het Nederlandse bedrijfsleven. Ze doet verslag van de reis via een weblog.

Dinsdag 20 november
Melbourne, 10.00 uur. Na een voorspoedige vlucht gaan we direct door naar een afspraak bij een opleidingscentrum voor de moderne glastuinbouw (mn tomaten en paprika) nabij Melbourne, waar vooral weer de Nederlandse tuinbouwtechniek prominent aanwezig is. Het ziet er echt goed uit, schoon, nieuw en professioneel. We werden hartelijk en gastvrij ontvangen.  Ze richten zich vooral op e-learning, waar ze wereldwijd uniek in schijnen te zijn.

Daarna naar een leverancier van diverse Nederlandse technologie. Ze hebben 5 maanden geleden een nieuw pand betrokken, wat er piekfijn uitziet. Ze werken volgens het zogenaamde 5S systeem, een Japans cerificeringssysteem om een bedrijf in te richten. Op de vloer is met gele lijnen aangegeven waar alle apparaten moeten staan, alles is heel duidelijk gelabelled. Indrukwekkend. Ik kan me voorstellen dat het de medewerkers tijd scheelt. Misschien moet ik die certificering ook maar eens halen.

Het volgende bezoek is aan een kweker van Protea's. Hij verkoopt zo'n 400.000 planten per jaar voor $10 per stuk. Aardige omzet, waarvan het er naar uitziet dat hij er niet heel veel van terug steekt in zijn bedrijf.

Het laatste bezoek is aan een Nldse tulpenkweker. Ze hebben de zaakjes daar echt voor elkaar. Ze zouden qua ruimte kunnen uitbreiden, maar dan verzieken ze hun eigen markt met de prijs, dus dat doen ze niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.