Tuinbouwmissie: 60 kilo tomaten uit plastic kas

Paulien Dirkzwager is manager internationale zaken bij de Kamer van Koophandel Den Haag. Ze leidt deze week een handelsmissie voor tuinbouwbedrijven in Australië en Nieuw Zeeland. Ze houdt een reisverslag bij.

Auckland, zondag 25 november

Gisteren hebben we de hele dag gereisd en zijn we 's avonds aangekomen in Auckland in Nieuw-Zeeland. We doen net alsof het geen zondag is en vertrekken gelukkig al weer om 08.15 uur naar een jonge plantenkwekerij. 'Pluk de dag' en we zijn hier natuurlijk om te werken. Het weer is hier zo'n 15 graden kouder dan in Adelaide in Australië, waar we vandaan kwamen.

Als eerste bezoeken we een potplantenkweker, één van de modernste van Nieuw-Zeeland. Hij zou dan ook heel graag slechts één soort willen kweken, maar dat is hier niet haalbaar. Het is hier een kleine markt.

Daarna een tomatenkweker, een plastic kas met een opbrengst van 60 kilo per vierkante meter. Hij produceert vooral voor het Noordereiland. Daar woont 75 procent van de inwoners van Nieuw-Zeeland en vervoeren naar het Zuidereiland is duur, vanwege het water dat ertussen zit. Nieuw-Zeeland heeft 4,5 miljoen inwoners, de hoofdstad is Wellington (400.000 inwoners), maar de grootste stad is Auckland met 1 miljoen inwoners. Het land heeft een Noordereiland en een Zuidereiland.

We krijgen een artikel onder ogen. waarin te lezen en zien is hoe in het verleden de Maori's (de lokale bevolking) door de kolonialen werden onthoofd en de beschilderde hoofden als een trofee boven de open haard werd gehangen. En de vergoeilijking was dat de Maori's toch kanibalen waren.

Of registreer je om te kunnen reageren.