weblog

1106 bekeken

Wie zet Rutte II op ‘Landbouw’?

Het gokken op wie de ministersposten gaan bezetten is in volle gang. Maar de vraag wie Bleker als staatssecretaris op landbouw opvolgt, is van secundair belang. Ik zeg: Joustra.

Henk Bleker loopt er de laatste maanden nogal sneu en kleurloos bij. Nadat hij kansloos het onderspit moest delven in de CDA-lijsttrekkersverkiezing, was de rek eruit. Voor het bezetten van zijn stoel op 'Landbouw' zijn de ogen zijn nu gericht op poppetjes van VVD- en PvdA-huize.

De Telegraaf ziet op Economische Zaken, Landbouw & Innovatie een VVD’er komen: het wordt Henk Kamp (nu minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid) of Stef Blok (nu nog fractievoorzitter). Nu heeft premier Rutte in zijn eerste kabinet een lichte voorkeur getoond voor het koppelen van ministers en staatssecretarissen die niet bij dezelfde regeringspartij horen.

In dat geval zou er een PvdA’er naast Blok of Kamp worden gezet. Een sterke kandidaat is dan Louise Fresco, die het laatste jaar heel veel publiceert en vaak in het openbaar spreekt over voedsel en hoe dat geproduceerd en geconsumeerd zou moeten worden. Vorig jaar riep Opzij haar nog uit tot de meest invloedrijke vrouw van Nederland. Tegen haar aanstelling pleit dat ze nauwelijks aan partijpolitiek doet (ís ze eigenlijk wel lid van de PvdA?) en dat als ze dan de politiek in zou stappen ze eigenlijk al te groot is voor een staatssecretarisschapje. Als ze komt, dan meteen minister!

Welke PvdA’er dat dan wel graag die plek van Bleker wil komen bezetten? Mijn collega bij nieuwsblad Boerderij Vandaag Mariska Vermaas noemt naast Fresco nog Staf Depla (ook een ‘Wageninger’), oud-kamerlid en veehouder Harm-Evert Waalkens en Felix Rottenberg (nu vooral bekend van De Wereld Draait Door, waar hij op steeds warriger toon de politiek becommentarieert).

Nee, ik denk dat het een VVD-koppel wordt en ik schuif Tjibbe Joustra naar voren. Jááárenlang topambtenaar op toen nog het zelfstandige landbouwdepartement. PT-voorzitter geweest. En nu nog vooral bekend als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Howel, ‘bekend’... Als er wat in de media komt over dit orgaan, dan komt het uit de mond van Joustra’s voorganger Pieter van Vollenhove.

Voor Joustra is die plek in Rutte II de kers op de taart van zijn bestuurlijke loopbaan. Hij schreef niet voor niets mee aan het verkiezingsprogramma van de VVD. Zo nam ook Kees Veerman de aanloop naar zijn ministerschap. Staatsscretaris Joustra… de tuinbouw zal er in ieder geval blij mee zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.