weblog

2593 bekeken 4 reacties

Waar blijft het alternatief voor Rabo?

Hoe is het mogelijk dat de Rabobank al sinds mensenheugenis een marktaandeel van rond de 90 procent in handen heeft en houdt in de tuinbouw? Kennelijk is er naast deze kolos geen ruimte voor een concurrent.

Sinds de fusie van de Raiffeisen bank en de Boerenleenbank in 1972 is er in Nederland maar één coöperatieve bank die er toe doet en dat is de Rabobank. Ondanks pogingen van de twee andere grote banken in Nederland om een rol te gaan spelen in de financiering van de land- en tuinbouw, handhaaft de Rabobank nog steeds een marktaandeel van ergens tussen de 80 en de 90 procent.

Een echt monopolie is het niet, want ABN Amro en ING zijn op zich natuurlijk prima alternatieven voor een tuinder die geld wil lenen. Bovendien bestaat de Rabobank feitelijk uit bijna 150 afzonderlijke lokale coöperatieve bankjes, die stuk voor stuk door de eigen leden bestuurd worden, onder wie heel wat boeren en tuinders.

Maar toch heeft de alomtegenwoordigheid van de Rabobank in de tuinbouw in elk geval één voor tuinders opmerkelijke bijwerking: die ene bank kan op eigen houtje optreden als de grote saneerder. En doet dat nu ook, getuige de online veilingen van glastuinbouwbedrijven.

Natuurlijk houdt de Rabobank al sinds jaar en dag bij hoog en bij laag vol dat ze niet doet aan sectorbeleid. Maar voor de Rabo-tuinder die zijn tuin moet verkopen en alleen maar ook door de Rabobank gefinancierde buurmannen heeft voelt het wel zo. Tijd voor de NMa om zich daar eens in te verdiepen?

Onze stelling deze week luidt:

De allesoverheersende marktpositie van de Rabobank in de tuinbouw is rijp voor onderzoek door de NMa


Wat vindt u hiervan? Laat een reactie achter onder dit stuk en stem in de poll op onze homepage. Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening!

Laatste reacties

 • P. Verschuren

  Als je een offerte van een andere bank vraagt die niet in de buurt komt van wat je al hebt dan is de keuze niet moeilijk. Ik heb niet de indruk dat de andere banken hun best hebben gedaan om werkelijk een flink marktaandeel te bemachtigen.

 • rené

  dat is mij ook inmiddels duidelijk geworden Peter,
  ze halen je met open armen binnen maar daarna alleen maar ellende ,
  en dan heb ik niet eens over de vele wisselingen van accountmanagers iedereen zit er maximaal 2 jaar waardoor een relatie opbouwen is er niet bij is
  er is helaas maar 1 bank voor de tuinbouw wat de andere (banken) ook beweren

 • rp petit

  MAAR...rechtvaardigt dat dan ook dat je buurman voor een koopje je overbuurman overneemt, zodat JIJ het volgend jaar aan bod bent vanwege een te hoge kostprijs? Natuurlijk moet er iets gebeuren, maar dit lijkt geen oplossing.

 • P. Verschuren

  @roppetit
  Ja en nee, in principe ja, je had namelijk ook zelf kans om dit bedrijf te kopen en je eigen kostprijs te verlagen en nee omdat je door de oppervlakte in stand te houden je het probleem ook in stand houdt en jezelf dus in de voet schiet als bank. Nu blinkt de Rabobank (dit geld trouwens voor alle banken) niet uit in het hebben van visie. Het instellen van de sale - en leasebackconstructie om miljoenen fiscale subsidie binnen te halen en hiermee teveel glas, overaanbod, en crises in de hand te werken die miljarden aan afschrijvingen kost is daar maar een voorbeeldje van.

Of registreer je om te kunnen reageren.