weblog

373 bekeken

De nieuwe uitstraling van Gino

Na twee dagen komt Gino terug. Hij komt door dezelfde geheimzinnige deur binnen als waardoor hij vertrokken is. Hij draagt een schoudertas waaraan te zien is dat er documenten in zitten.

Zonder te groeten en zonder naar links of rechts te kijken loopt Gino in een kaarsrechte houding naar de trap en gaat die op. Op het platform aangekomen, draait hij zich om naar de apen, kijkt naar hen en over hen heen waarbij hij blijft zwijgen. Zijn  zelfverzekerde houding en zijn krachtige uitstraling boezemen ontzag in. Zijn zwijgen versterkt dat nog eens.

Had Opposa nog een grote mond over de handel en wandel van Gino toen hij weg was, nu kan ze even geen woord uit haar keel krijgen. Ze had geroepen dat ze Gino wilde doorzagen, dat ze hem aan de tand wilde voelen, maar ze is te veel onder de indruk van het gedrag van Gino om iets van dien aard te ondernemen.

Ook Libo ziet het toegenomen zelfvertrouwen van Gino. Het lijkt hem verstandig om Gino nog even niet aan diens belofte te herinneren om hem tot zijn belangrijkste assistent te benoemen.

Er zijn echter ook apen die totaal niet gevoelig zijn voor de sfeer van macht die Libo om zich heen heeft hangen. Een van hen is de feministe Monda die niet accepteert dat er geen vrouw tot koning is gekroond. Anders dan Opposa durft zij wel haar mond open te trekken: “Hé koning waar heb jij de afgelopen twee dagen uitgehangen? En waarom zeg je geen goedemorgen als je binnenkomt?”

Gino ziet vanaf het platform dat zijn nieuwe houding invloed heeft op de apen.  Maar hij merkt ook dat niet iedereen onder de indruk is van de manier waarop hij zich voordoet. Daarbij irriteert het hem dat hij kennelijk zomaar door iedereen ter verantwoording kan worden geroepen.  Zijn nieuwe plannen bieden daar echter een oplossing voor.

 

De moraal van deze aflevering: als je nieuw gedrag wilt inoefenen, houd er dan rekening mee dat  verschillende mensen er ook verschillend op reageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.