webloggers

781 bekeken 7 reacties

Verssectoren slaan handen ineen

Afgelopen maandag hebben we met de andere verssectoren om de tafel gezeten op initiatief van GroentenFruit Bureau.

Onderwerp van overleg was het Versmanifest dat eerder al door mij is opgesteld en is geïntroduceerd tijdens het Versmarketeers-event. De essentie van het manifest is dat we de kracht van verse, pure basisproducten onvoldoende benutten. We moeten veel meer de natuurlijke kracht van de producten communiceren. En we moeten ons niet door prof. Katan en consorten laten verleiden om per stofje uitspraken te doen of het wel of niet gezond is.

Vorige week hoorde ik Katan op de radio weer zeggen dan niet bewezen is dat groente en fruit gezond zijn. De trend in de wetenschap is dat we veel 'holistischer' moeten denken. Wat is het effect van groente als geheel? Of van zuivel als geheel? En als we dan luisteren naar mensen als Michael Pollan dan is er geen twijfel meer. Gelukkig zijn de Katans steeds meer in de minderheid. Dus in plaats van ons telkens te moeten verdedigen moeten we ons veel meer vanuit onze eigen kracht profileren, samen met de andere sectoren. Want moeder natuur heeft niet voor niets groente, fruit, zuivel, vlees, vis, graan en aardappels geleverd. Sterker nog: ons lijf is ermee geworden wat het nu is.

De zuivelsector heeft het initiatief omarmd en waarschijnlijk gaan andere sectoren volgen. We gaan intensief samen optrekken en opinievormers, overheid, Voedingscentrum en het publieke debat opzoeken. We gaan voorkomen dat zomaar kaas uit de schijf van 5 wordt gehaald en wordt vervangen door soja of dat industriële aanbieders met fruit koketteren terwijl er vaak maar een miniem percentage in het product zit. En we gaan ervoor zorgen dat schoolfruit en schoolmelk blijven, dat instellingen gezonder met groente gaan koken, dat ook restaurants groente weer centraal zetten en niet als garnituur. We zullen onze gezonde Hollande eetcultuur (groente éérst) moeten behouden (naast alle lekkere uitstapjes), want nog maar 48 procent stelt de maaltijd primair vanuit de groente samen. Een mooie ondergrens zou ik zeggen.

 

Wat zegt dit manifest?

 
Samen eten is gezond eten

1. Samen eten is beter eten. Het geeft meer smaak en beleving maar draagt ook bij aan je gezondheid. Gezinnen met kinderen die samen aan tafel eten, eten gezonder.

2. Samen fruit gebruiken op scholen is gezond en het stimuleert het thuisgebruik, zo blijkt uit onderzoek. Laten we zorgen voor een gezondere lunchcultuur die sterk bijdraagt aan de leerprestaties van kinderen.

3. Samen eten in instellingen maakt cliënten gelukkiger én gezonder. Aandacht voor het eetmoment, een gedekte tafel en verse voedingsmiddelen dragen bij aan beter leven. Groente en fruit zijn bij instellingen een ondergeschoven kindje. Het succes van werkfruit zou ook doorvertaald moeten worden naar gezondheidsinstellingen. Het Convenant Gezond Gewicht zou daar aan moeten bijdragen.

Praten over eten is gezond

4. Praten over eten leidt tot meer kennis over eten. Laten we daarom meer verhalen vertellen over eten. Over de samenstelling van onze maaltijd, over waar de producten vandaan komen en over hoe ze geproduceerd worden. Hoe kunnen we ertoe bijdragen dat de consumenten meer verhalen aanreiken over onze basisproducten (met weinig communicatiebudget)?

5. Verhalen beginnen bij verse basisproducten. Want die zijn eerlijk, puur en herkenbaar. Ze zijn van agrarische oorsprong en vol verhalen die we veel meer moeten meegeven aan onze producten.

6. De ervaring laat zien dat als je meer betrokken bent bij het eten (en er meer overpraat) je er ook meer van geniet.

7. Meer kennis over eten maakt dat je zelf beter kan bepalen wát je kookt, wát je eet en hoeveel je eet. Kinderen die ‘zelf’ kiezen, ‘zelf’ opscheppen en ‘zelf’ koken zijn meer betrokken en eten later gezonder.

Een eetcultuur draagt bij aan beter eten en beter leven

8. Ons lichaam is gevormd in een tijd waarin we anders aten dan de laatste vijftig jaar. Ons eetpatroon was oorspronkelijk gebaseerd op groente, fruit, noten, zaden, zuivel, eieren, vlees (met mate) en vis. Michael Pollan zegt dan ook: Eet vooral planten.

9. We zijn allemaal onderdeel van een eetcultuur. Elke eetcultuur heeft zijn eigen tradities, gebruiken, etiquettes en culinair erfgoed. Deze verschillen van land tot land. Laten we onze gezamenlijke eet- en tafelcultuur koesteren, cultiveren én verder ontwikkelen.

10. Nederlanders kiezen al eeuwenlang éérst de groente bij de warme maaltijd, en vervolgens de overige maaltijdcomponenten. Hierin onderscheidt de Nederlandse keuken zich van veel andere landen. Dit is een geweldige basis.

11. De cultuur van ‘eerst een boterham hartig en dan een boterham zoet’ heeft sterk bijgedragen aan een gezondere generatie dan ooit. Laten we dit in ere herstellen.

12. Restaurants kunnen groente veel prominenter op de kaart zetten, evenals traditionele Hollandse kazen, vleesproducten en vissoorten. Gelukkig worden groente in restaurants belangrijker volgens Michelin. De Nieuwe Nederlandse Keuken van Albert Kooy focust op 80 procent planten en 20 procent dierlijk op het bord.

13. We hebben een eetcultuur met gevestigde tradities waarin versproducten een voorname rol spelen. We kunnen gerust spreken van een culinair erfgoed dat we niet op willen geven, omdat we er zoveel kennis en ervaring in hebben geïnvesteerd en omdat het zo belangrijk is voor een gezonde leefstijl.

Vers neemt heft in eigen hand

14. Over verse groente, vlees, vis, aardappelen, zuivel, fruit en graan is zoveel te vertellen. Over diversiteit aan soorten, over seizoenen, over de natuurlijke kracht van versproducten, over dat ze direct van het land komen, over waarom onze voorouders ze aten. De overheid werkt hard aan een gezonde levensstijl. Onze traditionele eetcultuur, en de rol van versproducten daarin, dient méér aandacht te krijgen.

15. Vanaf nu zorgen de verssectoren zelf voor een samenhangend verhaal over onze eetcultuur, ons culinaire erfgoed, de Hollandse keuken en onze boeren. Er zit zoveel meer in basisvoedingsmiddelen als brood, vlees, eieren, groente en fruit, melk, (boeren)kaas, roomboter en vis! Deze bevatten van nature immers de voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. En dat willen we vertellen ook!

16. Laten we een positief verhaal vertellen over onze voeding.

17. Onze versproducten en versproducenten vertellen zelf hun eigen eerlijke verhaal; ze zijn hun eigen medium.

18. Samen Beter Eten Beter Leven met de Merken van Moeder Natuur. Doe mee!


Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Eindelijk.

 • no-profile-image

  Pieternel

  Interessant initiatief, Jack. Ook belangrijk dat telers van groenten&fruit deze missie uitdragen. Er valt zoveel te vertellen over gezond.
  Morgen is www.foodlog.nl weer in de lucht voor iedereen die meer wil weten van eten.

 • no-profile-image

  Jan Willem Bot, Syntens Innovatiecentrum

  'Groente' en 'fruit' zijn allebei containers met daarin heel veel lekkers. Zelfs als je niet alle groente en alle fruit lust, blijft er keuze genoeg over om door de week heen gezond te variëren. En weet je wat no uzo boeiend is? Dat wij alleen maar hoeven te onthouden dat 'groente' en 'fruit' gezond zijn. Er zijn relatief maar weinig mensen die precies weten wat een appeltje voor je betekent, na inname. Of witlof. Maar... zelfs als we het niet weten, weet ons lichaam precies wat 't met dat appeltje moet doen! KOMT DUS HELEMAAL GOED, zonder dat iedereen overal alles van weet. De natuur laat zich niet vangen, mensen, hij vangt ONS! Zo vielen bijvoorbeeld dingen ook al gewoon op de grond voordat wij dat zwaartekracht noemden :-) Eet smakelijk!

 • no-profile-image

  dick veerman foodlog.nl

  Als Jack en jullie 'm zo op de stip leggen, dan moet foodlog wel.

  Er staat een mooi stukje klaar voor morgenochtend. Zie rechtsbovenaan in 'Nieuws'.

 • no-profile-image

  Jacobus

  Jack, mooi maar waar wil je eerst beginnen. Fruit en melk op school, prima, maar dan zul je moeten beginnen bij de ouders. Mijn oudste zoon is begonnen in groep 3. Tijdens de eerste ouderavond zegt de juf, jaa de kinderen mogen vanaf nu een koek meebrengen in plaats van fruit. Hoor je de ouders zeggen, hehe eindelijk. Als ik 's ochtends rond 8 uur mijn tomaten breng naar de plaatselijke supermarkt moet ik uitkijken voor de fietsen die daar geparkeerd staan omdat er eerst nog wat sauzijcenbroodjes, marsen etc moeten worden gekocht (let op voor sommigen van hen is dit het ontbijt). Wat ik mij als teler tijdens de ehec crisis nog meer ben gaan realiseren is dat we dus niet van die standaard gezondheidsclaim mogen uitgaan, maar dat we een luxe product maken. Willen we dit aan de man brengen dan moeten we dat dus ook op een dergelijke manier promoten. En dan moet je het niet hebben over hoe goed het is en wat er wel niet inzit (want soms valt dat zelfs vies tegen) maar je zult de consument moeten verleiden. En dat betekent stampen stampen stampen en nog eens stampen met commercials, spotjes op scholen etc etc. Maar de vanzelfsprekendheid van we maken iets gezonds dus dat wordt wel gegeten dat is echt voorbij. Zolang de mensen geld blijven uitgeven in de waan van het kan niet op dan wordt het een zinloze strijd. Want dan zullen we moeten concurreren tegen die roze koek in de schoolkantine. Dus de ouders moeten stoppen met tweeverdienen, ma let op wat de kinderen meenemen en dus geen geld voor de kantine mee. Zij heeft weer tijd om die zoals jij dat noemde "gezinsmaaltijd" klaar te maken, met o.a. zelfgemaakte tomatensoep, daarnaast verdienen ze wat minder en wordt er gelijk geen geld meer uitgegeven aan die mars, snickers e.d. en wordt er gezegd nee maar een appel mee naar school is veel goedkoper én gezonder. Oftewel en dat weet iedereen ons probleem is een luxe/welvaarts probleem. Nou en als het een beetje meezit is dat over een paar jaar opgelost. Dus even wachten en het komt allemaal goed!

 • no-profile-image

  oostlander

  @Jacobus, verleiden doe je natuurlijk niet met stampen , stampen, nog eens stampen en allerlei stampzinnige reclamespotjes.
  Verleiden is een subtiele bezigheid en als het al mogelijk zou zijn de consument te verleiden zul je echt andere middelen moeten inzetten dan het door jouw genoemde.
  Dan de smaak, we hebben allemaal smaakpapillen en die verraden ons nooit; de meeste ouderen kunnen nog beredeneren dat hoewel gezond voedsel minder smakelijk is dan minder gezonde voeding er toch voldoende minder smakelijke gezonde voeding naar binnen gewerkt moet worden om toch redelijk gezond aan je oude dag te beginnen.
  Dan begin je te raaskallen dat er minder 2-verdieners moeten komen( dit bedoel je natuurlijk als een grapje) en dat dan de jeugd wel gezonder gaat eten. Maar de jeugd heeft daar lak aan, ze zijn toch gezond genoeg vinden ze en de smaakpapillen sturen de hersenen aan om toch maar dat veel minder gezonde, lekkerder en beter bereikbaarder voedsel te pakken.
  Dan denk je dat het probleem zich vanzelf oplost, haha na heel veel zure regen misschien!
  Nee het probleem wordt nog veel erger; de jeugd van nu die te makkelijk kan grazen de hele dag en opgroeit met fastfood leren hun kinderen dat al dat gezonde voedsel erg overdreven wordt want zij zijn toch ook groot en volwassen geworden ondanks de waarschuwingen van ons toendertijd.
  Let maar eens op, de voedingsmiddelenindustrie bouwt in de toekomst allerlei voedingssupplementen in en dan wordt het voor de verssector nog moeilijker.

 • no-profile-image

  Jacobus

  @Oostlander, bedankt voor de bevestiging dat er voor de huidige vers sector en de manier waarop deze nu is georganiseerd er geen rooskleurige toekomst zal zijn. Wat betreft die tweeverdieners verschillen we nog wel van mening, want ook daar geldt steeds vaker meer met minder. Maar goed we zullen zien. De tijd zal het leren. Vooralsnog heeft de sector de opdracht om vraag en aanbod in balans te brengen en dat kan mijns inziens dan ook maar op twee manieren, vraag stimuleren (vandaar dat subtiel hersenspoelen van de consumenten) en anderzijds aanbod reguleren (verminderen dus meestal). Dat er verder nog andere factoren een rol spelen in dit wereldje bewaren we maar voor bij een ander onderwerp anders dwalen we af.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.