weblog

354 bekeken 2 reacties

Komkommernieuws

Laatst werd in een krantenartikel een voorschot genomen op wat deze zomer het nieuws zou halen: oprukkende processierupsen, uitgebroken tijgers en nog nooit zo'n koude, warme, natte of droge julimaand.

Tot dusver was er deze zomer ook echt nieuws, zoals het onbegrijpelijke voorval in Noorwegen en het gesoebat in de VS over de schuldenlast. Ik twijfel in welke categorie de trainerswissel bij Feyenoord hoort.

Het werkelijke komkommernieuws komt uit Brussel, waar een paar dagen geleden het bedrag van de schadeloosstelling vanwege de Ehec-crisis werd verhoogd van 210 miljoen euro naar 227 miljoen euro, waarvan 71 miljoen naar Spanje gaat, 46,3 miljoen naar Polen, 34,6 miljoen Italië en 27,1 miljoen naar Nederland. De Spaanse nationale sectororganisatie vindt dit bedrag zwaar onvoldoende, al verkondigt de regionale minister van landbouw in Andalusië het als een prima resultaat (51 miljoen gaat naar Andalusië). Ieder z'n belangen blijkbaar.

Misschien niet nieuw, maar toch opvallend om te zien, is dat Polen intussen zo'n positie verworven heeft, evenals Italië: Europa's grootste producent van groenten en fruit, maar niet de grootste exporteur. En zeker niet van komkommers zou ik zeggen.

Ik heb er nog wat krantenartikelen op nageslagen in Nederland en Spanje en dan worden er toch andere schadebedragen genoemd. Zo werd in Spanje het bedrag van 200 miljoen euro per week genoemd en in Nederland werd half juli een bedrag genoemd van 200 miljoen euro schade in totaal. Ik snap het wel: de berichten in de pers hebben vaak een politieke lading en hoog inzetten levert waarschijnlijk meer op, maar dan snap ik niet dat zowel Spanje als Nederland met een bedrag akkoord gaan dat ver onder genoemde schadebedragen ligt.

Is de Nederlandse sector tevreden met 27 miljoen euro? Kunnen er nog andere potjes aangewend worden? Anders kan ik het niet goed volgen.

Wie legt het mij uit?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maike Koppens

  Laat ik het eens proberen.
  Inderdaad, 27 miljoen euro om de schade van gestort product te vergoeden 50% van de kostprijs. Hierin valt ook een vergoeding van voor het eerder ruimen van producerende gewassen. Er wordt alleen vergoed als de papieren kloppen en alles gemeld en goedgekeurd is door de instanties.
  Het bedrag van 200 miljoen is genoemd en daarin zit: het eerder ruimen, het storten, maar ook de schade die de handel heeft en die niet wordt vergoed door de EU en de restschade omdat je niet voor 100% vergoeding krijgt. Ook de gevolgschade door slechte prijzen vanwege lagere consumptie wordt niet vergoed. En dan kom je toch heel aardig in de richting van 200 miljoen als het nog niet meer is.
  Uiteindelijk komt het er op neer dat Europa 15% van de schade dekt en 85% op de producent/handel zijn bordje. Is dat rechtvaardigheid, nee eigenlijk niet. Heeft het zin om daar nog lang over door te gaan? Is er nog een mogelijkheid meer van de schade vergoed te krijgen, nee ik denk het niet.
  Daarom heeft de nederlandse tuinbouw haar krachten gebundeld en zijn er diverse plannen die nu besproken worden om zo snel mogelijk de nederlandse tuinbouw uit het slob te trekken. Dat zijn we aan ons zelf verplicht! We gaan ervan uit dat we er als sector sterker uit zullen komen. Kijk eens op de site van het PT daar blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sector.

 • no-profile-image

  René Rombouts

  Dank je Maike voor je toelichting op de 27 miljoen en de situatie. Er wordt vaak beroepen dat je uit zoiets "sterker terugkomt", maar dat zal dan toch op de moraal moeten slaan, want "beter", in economische zin lijkt me moeilijk te worden, toch?

Of registreer je om te kunnen reageren.