248 bekeken 1 reactie

Redactie GFActueel
Wie heeft ooit bedacht dat de winkels zeven dagen in de week open moeten? Een ding is zeker, dat was niet de kleine zelfstandige ondernemer!

Er vinden volop discussies plaats over wel of niet open op zondag. Welke winkelgebieden mogen wel en welke niet? In het westen van het land is het in ieder geval al geen vraag meer voor de supermarkten. Die mogen en zijn (over het algemeen) gewoon open. Sterker nog, het is in veel gevallen zelfs de drukste dag van de week geworden. De politiek en lobby organisaties (MKB Nederland) durven er geen duidelijk standpunt over in te nemen. De beslissingsbevoegdheid op dat gebied ligt bij de lokale overheden. En wie hebben het daar voor een belangrijk deel voor het zeggen? In ieder geval niet die kleine zelfstandige ondernemers!

Doodsteek
Inmiddels komen er steeds meer geluiden, van de leden van ADN, uit het land dat de openstelling op zondag veel omzet kost. Met name de zaterdag is geworden tot een ‘normale’ verkoopdag, men kan immers toch op zondag ook overal terecht voor de boodschappen. Wordt dit de doodsteek voor de kleinere speciaalzaken in Nederland? Het zou zomaar kunnen.

Meedoen
Meedoen in deze strijd om de consument is voor de kleine, zelfstandige ondernemer geen optie. De zondag is hard nodig om bij te komen en de administratie bij te werken. Daarnaast wegen de extra (personeels)kosten niet op tegen de opbrengst. De consument kiest op die zondag vooral voor het gemak en dat vinden ze onder één dak bij de supermarkt.

Actie voeren
De politiek lijkt te vergeten dat de kleinere MKB bedrijven van essentieel belang zijn voor de werkgelegenheid in Nederland. Bij de supermarkt ‘mag’ je blijven werken tot je negentiende verjaardag en dan wordt je vriendelijk uitgezwaaid en bedankt voor je goedkope inzet. Het MKB zorgt voor werkgelegenheid in alle leeftijdscategorieën. Maar voor hoe lang nog?
Landelijk is er een stichting in het leven geroepen die zich verzet tegen de openstelling op zondag met de toepasselijke naam: Stichting tegen verruiming zondagopenstelling. Deze stichting verzamelt handtekeningen om deze aan te kunnen bieden aan de overheid. Kijk voor meer informatie op de website www.tegenverruiming.nl. ADN heeft haar handtekening al met dikke viltstift gezet. Wij willen weer terug naar vroeger. U ook?

Eén reactie

 • no-profile-image

  Johan - Schipluiden

  Beste meneer Heemskerk, mijn sympathie ligt bij de eenmanszaken en familiebedrijven die met relatief lange werkdagen een boterham proberen te verdienen.
  Tevens stel ik vraagtekens of de zondag moet verworden tot een ‘normale’ winkeldag.
  Echter vindt ik ook dat een ondernemer zelf moet kunnen bepalen wanneer zijn zaak open is en dat dat geen taak is van de overheid.
  Als het zo is dat de consument kiest voor gemak, zoals u schrijft, dan heeft u als ADN
  nog wat inspanningen te verrichten om de consument te overtuigen om niet op zondag naar de supermarkt te gaan maar op andere dagen naar een van uw leden.
  Ga uit van uw kracht en versla de supermarkt met innovaties, uitgebreider aanbod, service etc. en hou ik de prijs aantrekkelijk.
  Als blijkt dat de consument hier niet gevoelig voor is dan zullen waarschijnlijk diverse leden van uw club hun deuren moeten sluiten. Hoe hard dit ook is voor degenen die het
  treffen.
  Een algehele zondagsluiting zal dit niet kunnen voorkomen hoogstens enig uitstel geven.


Of registreer je om te kunnen reageren.