270 bekeken laatste update:16 mrt 2010

Je vraagt je na het lezen van 'Glossy Gerda' af of de Tweede Kamer niets beters te doen heeft dan over elkaar heen vallen in de sprint naar de interruptiemicrofoon.

Want zo ‘erg’ als veel Tweede Kamerleden het willen doen voorkomen is ‘Glossy Gerda’ helemaal niet. In het blad staat de politieke partij waar Gerda deel van uitmaakt bijvoorbeeld op geen enkele pagina genoemd. Dus hoezo verkiezingsblaadje?
De aanleiding van ‘Glossy Gerda’ is het 75-jarig bestaan van het ministerie van LNV en de planning voor het blad werd maanden geleden al gemaakt, toen de PvdA en het CDA nog wel samen door één deur konden, zij het al wel eentje met een heel brede deurpost… Dus hoezo verkiezingsblaadje?
En er worden in Den Haag grotere bedragen verspild aan zaken met minder concrete doelen dan de 4 ton die de glossy met een bereik van 2 miljoen consumenten kostte.

Sla met perspot en wortels
Wel staat Gerda zeer prominent op de omslag en je komt haar door het blad bladerend wel erg vaak tegen. Ze zegt in haar Editorial niet glamoureus te zijn, maar dat ontkracht ze op deze manier min of meer zelf.
Wat opvalt is hóe ze op de foto staat. Zó geposeerd en dan ook nog met een neppaard op de achtergrond! Volgens mij leg je een krop sla met de perspot en wortels er nog aan ook niet op een dis om te consumeren. Als je daarbij voor deze ene keer wel in de lens kijkt, is het knap dat die krop toch nog op dat bord terecht is gekomen.
Op de andere foto’s staart ze vooral in de lucht, waarbij je denkt ‘waar kijkt ze nou naar of waar is ze met haar gedachten’? En die rapporten op de tafel vóór haar liggen normaal niet zo keurig een voor een langs elkaar als je iedere dag twee koffers met nog te lezen stukken mee naar huis zeult.

Gemiste kans
Haar pleidooi voor gezonde voeding en gevarieerd en smaakvol eten spreekt me dan weer wel aan. Ze wil smaaklessen op de lagere scholen en ondervindt daarin bijval van kok Pierre Wind in zijn column in de Glossy. Hij wil dat zelfs verplicht wil stellen en daar meer wetenswaardigheden rond voeding aan koppelen, zodat kinderen niet langer denken dat er chocolademelkkoeien zijn of voortaan wel weten dat spruitjes buiten op het veld aan een stam groeien.
Goed idee, alleen…, dan mis ik in het rijtje in de serie ‘boeren van 2010’ toch de voedingstuinbouw. De sector die zich nou juist zo druk maakt over gezond en smaakvol voedsel. In de serie van ‘boeren waar we trots op kunnen zijn’ wel een orchideeënkweker, een biologische akkerbouwer/veehouder, een melkveehoudster die ook aan bedrijfsrecreatie doet, een duurzame visser, een biologische boer die ook aan natuurbeheer doet en een melkveehouder uit Koudem, maar geen enkele teler!

Wel een gemiste kans om bij 2 miljoen consumenten in ieder geval alvast op de deurmat te vallen. Dat is toch de plaats waar je moet beginnen, wil je bij de consument binnen komen…

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.