434 bekeken 1 reactie

Redactie GFActueel
Uien, sjalotten en knoflook. De geuren komen je tegemoet als je het bedrijf binnenkomt.

Deze week gaan we op bezoek bij de grootste verzamelaar van uiensoorten in Nederland, Gourmet BV in Lutjebroek. Ik ken het bedrijf van de familie Broersen en kinderen al 30 jaar van uienteelten in Turkije en Egypte. We hebben gemeenschappelijke contacten in China.
 
Uien, sjalotten en knoflook. De geuren komen je tegemoet als je het bedrijf binnenkomt. Uien zijn een wereldgewas. Supergezond en smaakmaker boven alles. De Quercitine in uien heeft vele gezondheidsbijdragen die pas nu bewezen worden. Maar onze voorouders wisten dit al heel lang. De knoflook en ui zijn beroemd om het verdrijven van boze geesten (lees ziektes).

Bewaarui is een speculatief gewas. Dit komt door de enorme bewaarbaarheid van de Nederlandse ui: oogst in september en bewaarbaar tot in de zomer van het jaar daarop. Daarom kan het product verkocht worden in elk deel van de wereld waar een tekort aan uien is. De Nederlandse handel heeft een fijne neus voor deze handel en heeft soms topjaren en soms hele magere jaren. De Rijnsburger ui is niet de meest verfijnde en culinaire maar de handel is er blij mee. De consument komt met dit product culinaire mogelijkheden tekort, maar voor algemeen gebruik is de ui prima.

Je kunt niet elke ui zomaar telen. Uien zijn erg gevoelig voor de daglengte die bij het soort past. Een paar honderd kilometer Noord of Zuid, een te lage temperatuur, deze factoren hebben invloed op het slagen van het gewas. Er zijn uien die winterhard zijn, maar dan wel in een pril stadium. Er zijn uien die als plantui goed produceren, maar ook als zaaiui in een heel ander gebied. Er zijn plantuien die koud en plantuien die warm bewaard moeten worden. Kortom als je bijzondere uien wilt telen, dan moet je goed nadenken en veel experimenteren.

Zo heeft Gourmet BV een specialiteitenmarkt ontwikkeld in de sjalotten, rode, witte en zoete uien. De zoete ui is in vele landen een normaal product, maar in Nederland relatief onbekend. De ui is slechter bewaarbaar en daarom duurder. De ui is heel lekker in uiensoep en persoonlijk vind ik het lekkerder bij mijn zoute haring.

Het filmen bij Gourmet BV gaat relaxed. De cameraploeg is blij met al die mooie kleuren. De diverse verpakkingen en alle moeilijke etiketten geven aan dat de producten naar vele bestemmingen in Europa gaan. We filmen de kwaliteitscontrole en de zorg rond dit product. Rudolph kookt weer mooie gerechten, hij is duidelijk blij met de brede variatie van product.

Ik hoop dat ook dit seizoen weer ergens een tekort aan uien is, zodat deze grote sector met zijn specialisten weer een mooi seizoen mag draaien. De prijzen zijn voorlopig zeer goed.
“The Taste of Life Basics” uitzending over uien op vrijdagmiddag 29 januari vanaf 16.35 uur op RTL 4. Meer info: thetasteoflife.nl.Eén reactie

  • no-profile-image

    Schipluiden is Groener

    Ik krijg er tranen van in me ogen Rob.

Of registreer je om te kunnen reageren.