Redactie GFActueel
Het is opvallend dat deze zomer de rood-blauwe led de witte led evenaart. Bij rood-blauw zie je een zwaarder en voller gewas met meer zijscheut- groei dan zonder led of met witte led.

Ik las pas: “Waarom de hele plant verwarmen?” Het is een oude gewoonte om een plant geheel te verwarmen, omdat het altijd zo gedaan is! Zo is het ook met belichten. Misschien is een deel van de plant belichten wel voldoende.

Opvallende zaken
In de led- proeven zijn opvallende zaken te zien met betrekking tot het belichten van delen van de plant. “Waarom de hele kas verwarmen?” is ook zoiets, probeer dat maar eens handen en voeten te geven!

Belichting van boven
Veel licht valt er niet op de plant bij belichting van boven, bij een hoog opgroeiend gewas. Dit is vergelijkbaar met: alle ingebrachte warmte komt niet ten goede van de plant, tijdens de koudste periode van het jaar, met het kleinste plantje. En hoe te denken over de luchtstromingen? Met voeding en water lukt het al wat beter om het op de juiste plaatsen aan te bieden.

Zwaarder en voller gewas
Het is opvallend dat deze zomer de rood-blauwe led de witte led evenaart. Bij rood-blauw zie je een zwaarder en voller gewas met meer zijscheut- groei dan zonder led of met witte led. De 24-uurs belichting met rood-wit-blauw levert nog steeds dezelfde productie op als de witte leds, die 18 uur branden.

Met belichten is het moeilijk een nieuwe weg in te slaan; zo lijkt het ook met de warmte!

Of registreer je om te kunnen reageren.