183 bekeken

Redactie GFActueel
Groenten zijn gezond! Nu de markt nog… Het jaar 2009 moet de geschiedenisboeken in als het jaar van de kentering als het om een gezonde markt gaat.

In 2009 dreigt 20 tot 50 procent van de preitelers het loodje te leggen. In 2008 beleefden witloftelers hun slechtste jaar ooit, maar 2009 lijkt dat in negatieve zin nog te kunnen overtreffen. IJsbergslatelers vragen zich ook in 2009 weer af hoe lang dat bolletje nog tegen dumpprijzen verkocht blijft worden. Gaat 2009 de geschiedenisboeken in als het rampjaar van de tuinbouw?

Gezond verstand
Het heeft natuurlijk geen zin elkaar de put in te praten, maar als je bovenstaande greep uit de dagelijkse praktijk op een rijtje ziet staan, is het voor te stellen dat de moed je als teler in de schoenen begint te zakken. Of juist niet? Want als je tot de overblijvers behoort, opereer je misschien in een gezondere markt waarin aanbod en vraag beter op elkaar zijn afgestemd. Tenminste, er van uitgaande dat de overblijvers zich weten in te houden en niet meteen in het gat springen wat de afvallers achterlaten. Een kwestie van gezond verstand gebruiken, wat door schade en schande wijs geworden niet zo moeilijk zou moeten zijn, hoewel we in Nederland natuurlijk ook weer niet op een eiland leven. Misschien kan dan tegelijkertijd iets gebeuren aan de marktstructuur, want je product blijven weggeven ver onder de kostprijs houdt natuurlijk niemand vol.

Laatste strohalm geknakt
De directeur van een Belgische veiling schoof onlangs het falen van de prijsvorming van zijn veilingklok voor het gemak maar in de schoenen van de Nederlandse groentetelers die op contract telen. Zij zouden tevreden zijn met lage prijzen en dat zou de prijsvorming ondermijnen. Toch vreemd, want de Belgische veilingen werden tot voor kort gezien als dé plaatsen waar vraag en aanbod nog geconcentreerd zijn met als resultaat een prijsvorming die in ieder geval tot tevredenheid stemt. Kennelijk is die laatste strohalm nu ook geknakt.

Wortels vergisten
Misschien geven de Belgische witloftelers wel een goed signaal, hoewel gedachten over en het voegen van de daad bij het woord twee verschillende dingen kunnen zijn. De witloftelers denken aan concrete maatregelen om het overaanbod te beperken door het storten van witlofwortels. De wortels vergisten levert dan in ieder geval nog energie op, terwijl het forceren de witlofteler momenteel alleen maar energie kost, zowel letterlijk als figuurlijk.

Vuist maken
Of kijk naar 75 procent van de Nederlandse spruitentelers die door de deelname aan het collectief ‘Spruiten Vooruit’ een vuist willen maken en de kwaliteit van spruitjes in de winkel willen verbeteren door juist aan het einde van de keten de kwaliteit te gaan ‘spotten’. Een constant betere kwaliteit in de supermarkten moet het aantal herhalingsaankopen bevorderen, waardoor de markt op die manier gezonder wordt, is de achterliggende gedachte.

Bloed vloeien
Groenten zijn gezond! Nu de markt nog… Het jaar 2009 moet de geschiedenisboeken in als het jaar van de kentering als het om een gezonde markt gaat. Helaas zal daarbij bloed vloeien, de eerste druppels zijn al gesignaleerd. Een ramp of juist niet?Of registreer je om te kunnen reageren.