1 reactie

Redactie GFActueel
Nu wij geen bedrijf meer hebben, gaan we eindelijk weer eens uitgebreid op reis. En om in één klap de schade aan vlieguren goed te maken, gaan we dit jaar naar Brazilië.


Het gemis aan buitenlandse reizen hebben wij de afgelopen 15 jaar ruimschoots goedgemaakt met de komst van buitenlandse stagiaires. Van de Stichting Uitwisseling uit Stompetoren (Noord-Holland) hebben wij voor kortere ( 3 maanden) en langere (12 maanden) periodes stagelopers gehad uit echt alle delen van de wereld. Geen land zo ver of zo onwaarschijnlijk of ze kwamen er vandaan. Van Polen tot Japan, van China tot Oezbekistan. Griekenland, Bukgarije en Zwitserland.

Agrarische opleiding
Soms hadden we twee of drie stagelopers tegelijkertijd. Want, en dat zou je dus niet verwachten, dan had de Stichting Uitwisseling meer vraag dan aanbod van stageadressen. Ik vind dat onverwacht, omdat we met deze stagelopers altijd jonge mensen binnen kregen met een agrarische opleiding en in ieder geval genoeg initiatief om naar een ander land af te reizen om daar meer kennis en ervaring op te doen.

Andere landen, andere culturen
Als we meerdere stagelopers hadden, dan lieten we ze zelf samen koken en eten in de schuur. Daar is onze voormalige woning in gevestigd, dus dat kan prima. Het leek me voor hen ook leerzaam en gezellig genoeg. Maar als we maar één of twee stagelopers hadden, dan aten ze regelmatig elke werkdag mee. Zo hebben onze kinderen op die manier al kennis gemaakt met veel verschillende culturen.

Atlas op schoot
Met de atlas op schoot keken we altijd waar de nieuwkomers vandaan kwamen. We hebben ze ook vaak gevraagd of ze een traditionele maaltijd uit hun land voor ons wilden bereiden. Dat klinkt wel leuk, maar het was zelden een succes. Beleefdheidshalve aten Win en ik het dan nog wel op, maar onze kinderen zijn daarvoor nog niet oud genoeg. In zwart/wit/paars/donkerbruin eten werd maar argwanend geprikt.

Voetballers uit Brazilië
Het grootste succes waren de jongens uit Brazilië. Leuke, gezellige goedlachse jongens die na het werk nog graag een balletje willen trappen met onze kinderen. Nu wij geen bedrijf meer hebben, gaan we eindelijk weer eens uitgebreid op reis. En om in één klap de schade aan vlieguren goed te maken, gaan we dit jaar naar Brazilië. Eens met eigen ogen kijken naar het groene paradijs waar we al zoveel van gehoord hebben.

Gelukkige draai
Naar een suikerrietplantage, naar een bio ethanolfabriek, naar een grote melkveehouderij, naar een grote ranch en natuurlijk ook de samba dansen en een kokosnoot leegdrinken aan het strand.  Zo geven wij een gelukkige draai aan dit jaar.

Eén reactie

  • no-profile-image

    SBW do Brasil

    Je bent welkom in Holambra; een stukje Nederland in Brazilie.

Of registreer je om te kunnen reageren.