5 reacties

Redactie GFActueel
Ik dacht die aandacht voor lokale productie een ding was voor alternatieven, voor de biologische kwekers en hun milieubewuste kopers. Maar blijkbaar is milieubewustheid weer in.


Onze puberzoon kwam van het winkelen thuis met een zelfgekocht poloshirt. Op zich niks bijzonders, omdat hij wel vaker zijn eigen kleren koopt, zonder dat zijn oude moeder zich daarmee bemoeit. Maar wat er op dat shirt stond, daar keek ik echt van op. Met heel veel woorden staat daar uitgelegd wat de nieuwe principes zijn van ‘denk globaal, eet lokaal’. “Eet lokaal geproduceerde groente’ staat er bijvoorbeeld letterlijk op en dat het eten minder dan één dag (of 7 of minder uur per vrachtwagen) gereisd zou moeten hebben.

Geitenwollen sokken tijd voorbij
Ik was blij verbaasd dat de ontwerpers van kleren voor de jeugd zulke duidelijke standpunten innemen. Ik dacht nog dat die aandacht voor lokale productie een ding was voor de alternatieven onder ons. Voor de biologische kwekers en hun milieubewuste kopers. Maar blijkbaar is milieubewustheid weer in. Zie ook de initiatieven als Marqt en zo.

Niet boeiend
Ik vroeg mijn zoon wat hij van het shirt vond. Vet cool natuurlijk, anders had hij het niet gekocht. Maar ik bedoelde de tekst die er op stond. Daar had hij nog niet erg naar gekeken. En na mijn uitleg en vertaling (de tekst is in het Engels) haalde hij zijn schouders op. “Boeiend” zei hij en dat betekent in goed Nederland precies het tegenovergestelde. Al onze verhalen over biologisch geïntegreerd telen en hergebruik van meststoffen, het interesseert ze geen moer. Daar zijn het ook pubers voor; alles is stom en als je moeder het je vertelt, dan is het zo mogelijk nóg stommer. Toch heb ik een spoor van twijfel gezaaid.

Hij wél
Want vanmiddag zaten we in de tuin een peer te eten. Zoonlief bekeek de peer eens goed en vroeg toen opeens waar die peer vandaan kwam. Want de peren aan onze boom zijn nog lang niet rijp. Ik moest bekennen dat ik het niet goed meer wist, maar dat het ergens uit Nieuw-Zeeland was. Absoluut fruit dus dat niet onder de term ‘locally grown’ valt. “Stom eigenlijk” zei onze zoon “deze peer komt uit Nieuw Zeeland, maar ik ben daar nog nooit geweest.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Beetje verontrustend dat jouw puberzoon zijn oude moeder een Engelse tekst moet laten vertalen..... Misschien moet je hem toch eens naar Nieuw Zeeland sturen om zijn talen bij te spijkeren?

 • no-profile-image

  J.M.H. Weten

  Ga toch voor de libelle schrijven.

 • no-profile-image

  René Rombouts - AgriDesk España

  Ook tijdens een recent congres van de AGF-handel in Valencia, nou niet het meest progressieve publiek op deze wereld, werd door meerdere sprekers genoemd dat "denk globaal, eet lokaal" de tendens in de nabije toekomst gaat zijn.

 • no-profile-image

  oostlander.

  Een peer die je nu koopt heeft hoogstwaarschijnlijk in 2008 aan een hollandse boom gehangen; je kunt ze namelijk bewaren, had je toch moeten weten. Maar je constateert een enorme trend en daar kunnen we zeker wat mee doen!

 • no-profile-image

  Bernadette Bijman-Kroon

  De peer kwam toch echt uit Nieuw Zeeland. Dat je ze kunt bewaren, dat wist ik al. En zou het niet geweldig zijn als we iedere week iets over de land- en tuinbouw in de Libelle konden schrijven!?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.