357 bekeken 1 reactielaatste update:9 mrt 2009

Redactie GFActueel
Het bedrijf is een toonbeeld van netheid en daar ontbreekt het in de Huelva op sommige bedrijven nog wel eens aan. Een discussie daarover beginnen laten de aardbeitelers wijselijk achterwege.

Na bijna drie dagen toeren door de Huelva krijg je een goede indruk van de bedrijven in dit gebied. Voor zover dat nog niet bekend was, de bedrijven pakken de teelt van aardbeien op een professionele manier aan.
 
In grote lijnen zit de teelttechnische aanpak heel dicht bij elkaar. De aardbeien staan op ruggen in de grond in hoge, brede tunnels van 7 meter breed. Er staan 5 of 6 ruggen in een tunnel met 2 rijen planten per rug. De ruggen zijn voorzien van druppelslangen en afgedekt met zwarte folie. Op ruim de helft van het areaal staat Camarossa, maar er wordt ook veel gedaan aan het uitproberen van nieuwe rassen, hoofdzakelijk afkomstig uit Californië - USA.

40 hectare stellingen
De teelt op stellingen omvat nog maar 100 hectare van de huidige 7.000 hectare aardbeien die er in de Huelva staan, maar de stellingenteelt is in opkomst. Het gisteren bezochte laatste bedrijf is daarin één van de voorlopers. In 1999 startte het bedrijf met stellingen, min of meer noodgedwongen door de slechte kwaliteit van de grond. Anno 2009 is het aandeel stellingen uitgegroeid tot bijna 70 procent van het totale areaal van 60 hectare. Toch niet onaardig, een bedrijf met 40 hectare stellingen! Waar vind je dat in Nederland?

Het bedrijf is een toonbeeld van netheid en daar ontbreekt het in de Huelva op sommige bedrijven nog wel eens aan. Een discussie daarover beginnen laten de aardbeitelers wijselijk achterwege. ’s Lands wijs, ’s lands eer…

Huisvesting arbeidskrachten
De omstandigheden waaronder de uit alle windstreken afkomstige arbeidskrachten worden gehuisvest zou ook een onderwerp voor een discussie kunnen zijn. De uitersten: met zes personen in een appartement aan de kust tot aan van tunnelfolie opgebouwde tenten in de bossen buiten het bedrijf.
Ook valt op dat alle plekjes waar tunnels kunnen staan benut zijn, soms op de vreemdste plekken. Vaak is het ook kilometers toeren over zandwegen door de bossen voordat je als bijna bij toeval bij de bedrijven uitkomt. Dan zie je wel gelijk een zee van tientallen hectares aan plastic tunnels.
Een zee van plastic, daarmee is de Huelva misschien wel het beste gekarakteriseerd. De meegereisde vertegenwoordigers van toeleveringsbedrijf Klep likken er in ieder geval hun vingers bij af…

Está todo, Adiós Huelva!

 


 

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gerard van Loon

    Beste Stan, leuke artikels. Bedankt

    ps. de mooiste foto toch maar niet geplaatst!! haha

Of registreer je om te kunnen reageren.