294 bekeken laatste update:9 mrt 2009

Redactie GFActueel
De investering bedroeg 40.000 euro per hectare en op de vraag of daar nog Europees subsidiegeld inzit, is de teler gedecideerd: “nada” (helemaal niets dus).

Voor maandag, dinsdag en woensdagmorgen staan voor de groep aardbeitelers bezoeken gepland aan bedrijven die aardbeien, blauwe bessen en/of frambozen telen.

Afgelopen maandag reden we door het westelijk deel van de Huelva. Telers die jaren geleden al eens in de Huelva op excursie waren, valt op dat brede, hoge tunnels nu de boventoon voeren, terwijl dat toen minitunnels waren. Toch zijn minitunnels zeker niet van het toneel verdwenen.

Geen subsidiegeld
Ook valt op dat de teelt van zachtfruit hier een vlucht heeft genomen, met als uitschieter een bedrijf dat 230 hectare blauwe bessen teelt, verspreid over diverse locaties: twee in de Huelva, een in Frankrijk en een in Zuid-Duitsland. Op één van de twee locaties in de Huelva zijn vorig jaar 20 hectare blauwe bessen uit de grond gestampt, volledig in brede tunnels. De investering bedroeg 40.000 euro per hectare en op de vraag of daar nog Europees subsidiegeld inzit, is de teler gedecideerd: “nada” (helemaal niets dus).

Het bedrijf omvat 830 hectare, voor het grootste deel sinaasappelen, mandarijnen en citroenen. Geen gewassen waar dit jaar veel aan te verdienen valt met gemiddeld 60 cent per kilo voor de beste kwaliteit en 20 tot 30 cent voor de mindere kwaliteit. En die voert door de weersomstandigheden afgelopen winter de boventoon en dan kan het niet uit met een kostprijs van zo’n 40 cent. De verwachting is dan ook dat dit voor een aantal telers van citrusfruit de wel bekende druppel zal betekenen.

Poolse dames
De teler heeft 40 vaste arbeidskrachten in dienst en daar komen in het seizoen nog 90 halfvaste krachten bij. Gedurende het seizoen werkt hij verder met Spanjaarden en 500 à 600 Polen wat het totaal op 1.000 arbeidskrachten brengt. De Poolse dames worden ondergebracht in appartementen aan de nabij gelegen kust. Voor in totaal 350 euro per maand wonen er 6 per appartement met alle benodigde voorzieningen. Eén keer per week worden ze naar de stad gebracht om inkopen te doen.

Ook blikken de aardbeitelers alvast vooruit naar april/mei, als de Nederlandse productie vanonder glas weer op gang komt. Dát ze hier voor Huelva begrippen een strenge winter hebben gehad, was al bekend, maar dat de verlating in sommige regio’s hier niet de verwachte 14, maar zelfs 40 dagen zal bedragen, kán voor de nodige overlap zorgen aan het einde van het Spaanse buitenseizoen en het begin van het Nederlandse glasseizoen. “Het is afwachten, maar geruster ben ik er niet op geworden”, concludeert een van de telers. Het vroor hier op de meeste plaatsen een aantal nachten -2 tot -3 graden Celsius. Dat komt vaker voor, maar uitschieters naar -8 is een zeldzaamheid. Bibberde de Spanjaarden bij die -8, voor de Nederlandse telers wordt het in april dus bibberen…
Hasta mañana!

 

 


Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.