260 bekeken 1 reactie

Redactie GFActueel
Ik wil in tegenstelling tot vorig jaar, dit jaar niet toppen. Wanneer de plant aan de haak is, maak ik een scheut bij.

De planten van het ras Euphoria zijn op 29 en 30 januari geplant. De planten waren wat aan de kleine kant. We hebben dit keer twee dagen later gezaaid dan vorig jaar omdat ze vorig jaar bij afleveren vrij groot waren. Dit keer is dat dus niet; de planten bleven bij de plantenkweker al vrij klein. Door  twee dagen later zaaien, lopen we nu één week of meer achter in vergelijking met vorig jaar. Ik verwacht nu pas na 1 maart ergens te gaan snijden.

De planten groeien langzaam met dit weer. Het eerste vruchtje is er nu afgebloeid en nu zitten er nog 2 tot 3 bloeiers per plant. We hebben onderaan de planten wat blad gesneden om opslag tegen te gaan. Op die manier hebben we later ook minder kans op Botrytis. We clippen eens in de vijf dagen en dunnen de vruchten en halen scheuten weg. De plant groeit nu rustig naar de draad toe. Ik wil in tegenstelling tot vorig jaar, dit jaar niet toppen. Wanneer de plant aan de haak is, maak ik een scheut bij. Ik denk dat dit over een week of twee gaat gebeuren. Ik wacht eigenlijk op wat warmer weer. De laatste week, en ik denk ook wel deze week, verstook ik toch nog  ruim 1,4 kuub per vierkante meter. Het blijft toch relatief lang koud buiten dit jaar.

Ik hoop dat het met de afzet dit jaar beter gaat. Over een maandje weten we of de bundeling tussen ZON, Komosa en Sun Quality mag. Die bundeling is echt wel noodzakelijk om iets meer van de prijzen te maken. Het areaal komkommers is dit jaar toch niet gedaald, al zag het daar eerst wel naar uit. Veel komkommerbedrijven zijn op het laatst toch nog opgestart en zijn soms door een handelsbedrijf overgenomen. De handel wil immers zeker zijn van product.


Eén reactie

  • no-profile-image

    oostlander

    Goed verhaal!! duidelijk, overzichtelijk, eerlijk, aanemelijk goede info, kort bondig; komkommertelers blijven toch dynamische jongens.!!

Of registreer je om te kunnen reageren.