237 bekeken laatste update:4 dec 2009

Redactie GFActueel
De Groene Sint maakt zich druk over eerlijke chocolade, maar wie verkleedt zich als Groente Sint?

Dat de Groene Sint zich momenteel druk maakt over (h)eerlijke chocolade is terecht. Honderdduizenden cacaoboeren en hun gezinnen zijn volgens Oxfam Novib de dupe van het nog altijd verkopen van foute chocoladeletters met als ingrediënt niet-duurzaam geproduceerde cacao. De producenten van deze cacao krijgen geen eerlijke prijs voor hun product. Het gaat om 19 miljoen foute chocoladeletters en dat is 85 procent van alle verkochte chocoladeletters.

Supermarkten moeten lef tonen
De Groene Sint strijdt sinds twee jaar voor eerlijke chocolade en vindt dat chocoladefabrikanten en supermarkten meer lef zouden moeten tonen door meer duurzame cacao in te kopen en die in de vorm van duurzame chocoladeletters aan te bieden aan de consumenten. Grote chocolademerken als Verkade, Cadbury en Mars hebben deze stap al gezet.

Onrecht in Nederland
De analogie met de groentesector dringt zich op, maar er is nog geen enkele organisatie die is opgestaan en als Groente Sint spotjes op radio of TV uitzendt over dit onrecht in Nederland! Ook in ons land zijn er honderdduizenden groentetelers en hun gezinnen de dupe van het nog altijd verkopen van groenten waarvoor geen eerlijke prijs wordt betaald. Het gaat zo langzamerhand over bijna 100 procent van alle verkochte groenten. De strijd om een eerlijke vergoeding duurt al jaren, maar het resultaat is een dramatisch dieptepunt in het afgelopen kwartaal waarin nog nooit zoveel tuinbouwbedrijven failliet zijn gegaan.

Einde aan afknijpen
Oxfam Novib vindt (terecht) dat mensen in ontwikkelingslanden een zelfstandig bestaan moeten kunnen opbouwen en werkt met partnerorganisaties en ‘andere ambassadeurs van het zelfdoen’.
Wie verkleedt zich als Groente Sint en vindt dat er (terecht) een einde moet komen aan het afknijpen van Nederlandse groentetelers die een zelfstandig bestaan hebben opgebouwd en steeds vaker gedoemd zijn om het bijltje erbij neer te gooien? Welke Groente Sint maakt het grote publiek duidelijk hoe het er werkelijk aan toe gaat in de Nederlandse keten van producent tot supermarkt?

Wie de mijter past, zette hem op…, desnoods onherkenbaar in combinatie met een baard…

Of registreer je om te kunnen reageren.