276 bekeken laatste update:9 nov 2009

Redactie GFActueel
Gelukkig voor Nederland loopt het aspergeseizoen in Peru van augustus tot maart, hoewel er jaarrond geoogst kan worden.

Redacteur Stan Verstegen is in Peru naar aanleiding van het internationale aspergesymposium dat daar van dinsdag 27 oktober tot en met maandag 2 november gehouden wordt. Hij neemt een blik in de Peruaanse aspergekeuken.

Afgelopen woensdag ging het internationale aspergesymposium in Peru van start met een bezoek aan de regio Trujillo waar ze ruim 7.000 hectare, vrijwel alleen maar witte, asperge telen. Trujillo ligt aan de Grote Oceaan, op drie kwartier vliegen ten Noorden van de hoofdstad Lima. De eerste kennismaking vanuit de lucht valt wat tegen, want Trujillo en de woestijnachtige omgeving hullen zich ’s morgens om 8:00 uur in nevelen. Hopelijk is dat geen voorteken van hoe Peru zich tijdens het symposium zal gaan presenteren…

Asperge uit woestijn
Wat later op de dag tijdens de excursie naar het bedrijf Danper het meest in het oog springt, is de grond waarin hier asperge geteeld wordt. Het is een ware woestijn rond Trujillo met zand zover je kijken kunt. Het is op het oog onvoorstelbaar dat hier iets meer kan groeien dan aan dergelijke omstandigheden aangepaste planten als bijvoorbeeld cactussen. De temperaturen blijken in deze regio echter niet zo extreem als bij een woestijn te verwachten valt, omdat Trujillo aan de kust ligt. Met dagtemperaturen van 16 tot 32 graden Celsius, maar meestal tussen 20 en 25 graden, is het ideaal voor asperge. Wat naar verwachting wel klopt, is dat water hier zeer schaars is. Dat probleem werd echter opgelost door een irrigatieproject, gefinancierd door de regering.

1.000 hectare asperge
Dat project maakte het mogelijk dat het bedrijf Danper hier 15 jaar geleden de eerste asperge aanlegde met druppelbevloeiing. Tegenwoordig teelt het bedrijf 1.000 hectare asperge, naast artisjok en paprika. In totaal wordt van een oppervlakte van 4.500 hectare asperge, artisjok en paprika de productie verwerkt tot conservengroenten. Alleen van de asperge wordt een deel verwerkt en verpakt als vers product voor export.

Werkgelegenheid
Danper heeft ook nog een vestiging in het op zo’n driekwartier vliegen ten zuiden van Lima gelegen Ica en biedt in totaal werk aan 6.000 medewerkers. Daar zijn ze trots op, want werkgelegenheid creëren is belangrijk in een land waar heel veel mensen onder armoedige omstandigheden leven. Er wordt tijdens de excursie dan ook regelmatig benadrukt hoe belangrijk de medewerkers voor het bedrijf zijn en hoe belangrijk de sociale functie van het bedrijf is. Het grootste bedrijf in deze regio is Camposol, waaraan een andere groep deelnemers aan het symposium een bezoek bracht. De oppervlakte aan asperge op dat bedrijf is 2.000 hectare. Gelukkig voor Nederland loopt het hoofdseizoen voor asperge in Peru van augustus tot maart, hoewel er door het klimaat jaarrond geoogst kan worden. Dat vraagt uiteraard wel een andere aanpak van de teelt dan in Nederland.

Bakermat
Ica is overigens de bakermat van de aspergeteelt in Peru en in die regio worden alleen groene asperge geteeld. Een bezoek daaraan staat voor komende zondagmiddag en maandagmorgen op de rol, als het eigenlijke 3-daagse symposium al weer achter de rug is.

  

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.