Doorgaan naar artikel

Markt: Groot gat met uitbetaalprijzen vorig jaar

Op de afzetmarkt voor groente en fruit volgen veel producten een duidelijk ander prijsspoor.

Dat blijkt uit uitbetaaloverzichten van Belgische veilingen. Enkele honderden Nederlandse telers leveren via dit kanaal. De Belgische en Nederlandse afzetmarkt zijn bovendien aan elkaar gekoppeld.

Uitschieters

In de eerste weken van dit jaar zijn er zowel omhoog als omlaag uitschieters. Het is opvallend dat die grote schommelingen in de winkels opgeteld tot een stabiel prijsbeeld leiden (voor het hele groenteschap). Dat bleek afgelopen week uit inflatiecijfers bij de zuiderburen. Voor supermarkten worden de hoge prijzen voor trostomaat in de afzet mogelijk gecompenseerd door lagere prijzen bij inkoop voor appels en sommige soorten wintergroente.

Glasgroente

Voor glasgroente is de marktsituatie duidelijk anders dan vorig jaar. Bij trostomaat wordt dat het duidelijkst uitgedrukt in hoge prijzen. Dat geldt ook voor sommige slasoorten en losse tomaten. Voor komkommer was het spoor van de uitbetaalprijzen dit jaar nog niet zo sterk, zo blijkt uit de betalingsoverzichten. In sommige weken was de uitbetaalprijs in 2021 hoger, toen de hoge gasprijzen zich nog niet aangediend hadden.

Hardfruit

In hardfruit moeten telers constateren dat de Conference-prijs dit jaar een zeer zwakke appelmarkt moet compenseren. Dat geldt in ieder geval voor Jonagold. In week 5 noteerden Belgische veilingen gevoelig minder en het spoor van 2021 is een duidelijk andere. De hoge voorraad in Polen en het sluiten van de grens bij Wit-Rusland maken het afzetseizoen bijzonder lastig voor Jonagold. Ook Conference gaf licht toe in week 5, maar de prijzen blijven op een gunstig niveau.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin