Doorgaan naar artikel

Olieprijs in rustiger vaarwater

Hoewel de olieprijs begin deze week voorzichtig daalde, na de piek van vorige week, lijkt een blijvende daling nog niet in zicht.

Marktkenners sluiten de mogelijkheid niet uit dat Brentolie dit jaar meer dan $ 100 per vat kan gaan kosten. Maandag noteert Brent $ 86,27 per vat.


Tekst gaat verder onder de grafiek

Veel vraag naar olie

Internationaal is de vraag naar olie groot met de groeiende economie. Tegelijk zien handelaren dat de Opec+-landen richting hun maximale capaciteit gaan. Als de vraag het aanbod uit de olieproducerende landen overstijgt, kan de prijs niet anders dan stijgen. Het aanbod van de kartellanden zit naar schatting van Bloomberg op zo’n 2,3 miljoen vaten per dag. Als de huidige verhogingsstrategie van Opec+ zo doorgaat, is dit niveau bereikt in juli van dit jaar.

Dat het geopolitiek rommelt kan ook invloed hebben op de energieprijzen. Rusland is leverancier van olie en gas, een inval van de Russen in Oekraïne kan de prijs nog verder omhoog jagen.

Het Kremlin zegt maandag dat er gas naar Europa zal blijven stromen, ook als er harde sancties worden opgelegd tegen Rusland vanwege het conflict in Oekraïne. Dat zei woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin. Hij stelde tegen het Russische persbureau Interfax dat ook tijdens de Koude Oorlog altijd gas werd geleverd aan Europa.

Sancties tegen Rusland

De westerse landen zijn van plan zware sancties op te leggen tegen Rusland als Moskou zou besluiten tot een invasie van Oekraïne. Er wordt gevreesd dat de Russen dan als tegenmaatregel de gaskraan naar Europa dichtdraaien. Moskou ontkent plannen te hebben om Oekraïne binnen te vallen.

Maar volgens Peskov, de woordvoerder van president Vladimir Poetin, zal er geen sprake zijn van het dichtdraaien van de gaskraan. “Rusland heeft tijdens de moeilijkste momenten van de Koude Oorlog zijn leveringsverplichtingen zorgvuldig vervuld. Rusland heeft nooit reden gegeven om te twijfelen aan zijn betrouwbaarheid.” Peskov spreekt van “hysterie” in Europa over een dreigende stop bij gasleveringen door Rusland.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin