Home

Achtergrond laatste update:20 sep 2021

Duitse vraag naar biogroenten en -fruit leunt op import

Biologisch fruit dat Duitsers eten komt vooral uit het buitenland. Bij groenten is er meer van eigen bodem.

Het aandeel in Duitsland geteelde biologisch fruit is laag. Zowel in de zomer als de winter is het aandeel zo laag. Van de Duitse fruitverkopen is tussen de 6 en 7% biologisch. Als je alleen Duits biologisch fruit rekent is het aandeel rond de 1%. De consumptie leunt dus sterk op import van biologische productie. Deze cijfers werden gepresenteerd bij het Deutscher Obst&Gemüse Kongress. Onderzoeker Helmut Hübsch van bureau GfK verzuchtte dat misschien een campagne voor Duits biologisch fruit een goed idee is.

Aandeel biologisch schommelt per fruitsoort

De ‘Duitse fruitsoorten’ laten een wisselend beeld zien. Van alle verkochte appels in Duitsland is bijna 7% biologisch, peren komen op 5,7%, aardbeien op 1,7% biologisch. Typische importfruitsoorten zoals bananen en citrus scoren hoger. Van de in Duitsland verkochte bananen is 16,6% biologisch; bij citrus is dat 11%.

Het aandeel van de Duitse teelt in de verkopen van biologische groente is beter dan fruit. Circa de helft van de consumptie komt van Duitse bodem. Dat in de winter het aandeel biologische groente hoger is dan in de zomer, komt mogelijk door bewaarproducten als wortelen. Het aandeel biologisch in de verkoop van wortelen is in Duitsland al 19%. Alleen kruiden hebben een hoger aandeel.

Zomergroentes scoren lager

Het aandeel biologisch bij komkommerverkopen is 8,1%, bij paprika is dat 6,9% en bij tomaten 5,9%. De ‘zomergroentes’ scoren daarmee lager dan de ‘wintergroentes’.

Of registreer je om te kunnen reageren.