Home

Achtergrond

Markt: Effect natte zomer te zien in Belgische weekprijzen

Handelsweek 33 liet uitersten zien in uitbetaalprijzen op de Belgische veilingen voor groente en fruit. Het weer speelt daarin een duidelijke rol.

Veel uitschieters zijn terug te vinden in de uitbetaalprijzen van week 33. Vooral bij sla wordt bij veilingen in België veel betaald aan de klok of in bemiddeling. De uitbetaalprijzen zijn daarvan afgeleid. IJsbergsla, Lollo Bionda en kropsla brengen in vergelijking met andere jaren prima prijzen op.

De prijsstijging zette in na de wateroverlast eind juli en is er nog steeds, mogelijk gecombineerd met een horecavraag die op stoom komt.

Prijs framboos meer dan verdubbeld

Ook de prijs van frambozen valt op. De productie is laag, de prijs (meer dan) verdubbelde naar € 10,71 per kilo. De krapte is in deze fase van het seizoen overigens niet afwijkend, blijkt uit de weekprijzen van een jaar geleden. De kasteelt komt er straks weer bij.

Uitzonderlijk hoge prijs paprika en tomaat

Voor tomaten en paprika zijn de prijzen in week 33 uitzonderlijk. Van paprika was de aanvoer zeer beperkt. Prijzen lagen boven de € 2 per kilo voor rood tot € 2,85 voor een kilo gele paprika.

De magere komkommerprijzen springen daarnaast in het oog. Een middenprijs van € 0,17 is een voortzetting van de zwakke week 32. Deze week lijkt daarin verandering te komen en kruipt de daghandelsprijs naar € 0,30. Dat gaat wel gepaard met een lagere aanvoer, blijkt uit de veilingoverzichten.

De prijs voor paprika is over het hoogtepunt heen. Aubergine kruipt naar € 0,90.

Bekijk meer actuele dagprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.