Doorgaan naar artikel

‘Streep zetten door negatief imago arbeidsmigrant’

Het flexibele wooncomplex Elsenbosch in Naaldwijk geldt als modelhuisvesting voor arbeidsmigranten. Een jaar na de opening is het in het Westland nog steeds onrustig als het gaat om dit soort projecten, maar niet rond dit complex. Daar lijkt iedereen tevreden.

Bijna zeven jaar geleden al kwam HomeFlex naar het Westland om zijn eerste verkenningen te doen. “De gemeente was blij met ons initiatief om huisvesting voor arbeidsmigranten te willen bouwen. De blik is toen al op de locatie Elsenbosch gevallen, waar we ons samen met de gemeente verder zijn gaan oriënteren op deze huisvesting”, zegt Willem Weggeman, directeur van het Sliedrechtse bedrijf voor flexibele huisvesting.

Voor de mogelijkheden op zo’n locatie gingen bestuurders en ambtenaren kijken bij een appartementencomplex in Katwijk. Dat beviel. HomeFlex ging plannen maken. “In het uiteindelijke conceptplan proberen we zo veel mogelijk wensen van de gemeente te verwerken, waarbij we rekening houden met bijvoorbeeld de parkeernorm en hoe inpasbaar het in de omgeving is.”

Na een jaar is dit 'arbeidshotel' aan de rand van Naaldwijk nog steeds het ideaalplaatje voor de gemeente Westland. - Foto's: Harry Stijger

Na een jaar is dit ‘arbeidshotel’ aan de rand van Naaldwijk nog steeds het ideaalplaatje voor de gemeente Westland. – Foto’s: Harry Stijger

Weggeman: “Op een gegeven moment moeten we de omgeving gaan informeren over onze plannen. We beleggen dan een informatieavond, waarbij de omwonenden zijn uitgenodigd. Bij voorkeur doen we zo’n bijeenkomst samen met de gemeente om daarbij de gezamenlijkheid te duiden. Wij zijn leidend in een project, maar de gemeente faciliteert.”

Op een informatiebijeenkomst zijn altijd mensen die kritische vragen of bezwaren hebben. “De vragen en zorgen nemen we allemaal mee in het uiteindelijke plan. Soms zijn het heel technische of bouwkundige zaken, die moeten worden geregeld, en soms is het de beheerstaak. Het kan gaan over camerabeveiliging, verlichting, maar ook af en aan rijdende auto’s en parkeren. Kritisch is voor mij niet per se negatief, maar veel meer dat als je met elkaar de oplossing zoekt, er uiteindelijk een gedegen plan ligt.”

Normen ruim nemen

De Stichting Normering Flexwoningen (SNF) heeft minimale richtlijnen voor de bouw van flexibele woningen. De huisvester is SNF-gecertificeerd. “Wij zitten ruim boven de standaard. SNF schrijft 12 vierkante meter per persoon voor. Bij het vierkamerappartement zitten we hier op 17 vierkante meter per persoon. Volgens de richtlijn mag je nog met twee personen op een kamer. Hier hebben we geen tweepersoonskamers en in dit concept is er heel bewust voor gekozen om ieder een eigen kamer te geven voor maximale privacy. Ieder appartement heeft hier zijn eigen keukenblok, wasmachine en -droger, toilet en douche. Dat is meer dan de minimale eis van SNF, die een centrale keuken en wasruimte voorschrijft.”

Voor het wooncomplex is een vergunning voor tien jaar afgegeven. Tegen die tijd zal bekeken worden of de huisvesting nog nodig is en de vergunning wordt verlengd. “In Westland zal de druk op woonruimte hoog blijven en arbeidsmigranten zullen nodig blijven. Bovendien hebben de kavels op dit industrieterrein al bestemming ‘huisvesting’.

Teler: wooncomplex met beheerder is top

“Het verschil met vijf jaar geleden is dat we nu meer stelletjes als uitzendkrachten hebben, die veelal een gezin met kinderen in hun thuisland hebben. Zij zijn hier niet alleen om geld te verdienen, maar zijn ook serieus met hun toekomst bezig”, zegt Danny Dijkzeul. Hij is bedrijfsleider bij tomatenbedrijf Bryte, met zeven vestigingen in het Westland en op Voorne-Putten en al jaren klant bij uitzender Tradiro. De bedrijfsleider vindt het een taak voor de uitzendbureaus om voor passende huisvesting te zorgen.
“Mensen die we nu aan het werk hebben, zijn niet aan het feesten of altijd aan de drank. Dat zorgde voor veel overlast, maar met een beheerder op een wooncomplex, die het in goede banen kan leiden, is het beter onder controle en gaat het prima. Als de arbeidsmigranten een eerlijke kans krijgen, zal er weinig overlast zijn. En paar rotte appels heb je altijd wel.”
Dijkzeul vervolgt: “Tegen nieuwe mensen zeggen we altijd dat als ze problemen met de uitzender of huisvesting hebben, ze deze bij ons moeten melden. Wij krijgen immers makkelijker gehoor bij de uitzender om het probleem op te lossen. Maar er zijn weinig klachten en dat is belangrijk, want als die er niet zijn, hebben we ook op het werk weinig problemen.”

Vast huurtarief

Vanaf de opening, vorig jaar juni, heeft de huisvester geen klachten over overlast ontvangen. “Geen telefoontje, niks via onze website en ook van de gemeente hebben we geen klachtenmelding gehad.” Daarin speelt de beheerder een belangrijke rol, volgens Weggeman. “Aleks en zijn vrouw, uit Letland, hebben we aangesteld als beheerders en ze wonen ook op het complex. Ze zijn er voor vragen van bewoners, houden de buitenruimte en woningen schoon en zorgen voor rust op het wooncomplex. Iedere week worden de woningen geïnspecteerd.”

Ook de ‘maximale privacy’ met ieder een eigen kamer in een appartement op een niet te grootschalig complex doet volgens Weggeman veel goed. “Mensen maken er ook heel snel hun eigen verblijf van. Ze maken het gewoon gezellig en voelen zich er thuis. We hebben hier ook bijna geen schades, vandalisme of wat dan ook, omdat het netjes, degelijk en comfortabel is. Dan heb je ook tevreden mensen, die niet zo gauw voor onrust zorgen. De ellende ontstaat als je ze gaat ophokken in een rijtjeshuis met acht man in stapelbedden. Daar moeten we behoorlijk hard tegen opboksen in de beeldvorming.”

  • Roxana en Alin in hun appartement.

    Roxana en Alin in hun appartement.

  • Beheerder Aleks (l.) en Homeflex-directeur Willem Weggeman, directeur HomeFlex: "Acht man in een rijtjeshuis in stapelbedden, daar moeten we tegen opboksen in de beeldvorming.”

    Beheerder Aleks (l.) en Homeflex-directeur Willem Weggeman, directeur HomeFlex: “Acht man in een rijtjeshuis in stapelbedden, daar moeten we tegen opboksen in de beeldvorming.”

‘Beter leven en hoger salaris’

De 25-jarge Alin en Roxana, allebei uit Roemenië, zijn sinds kort een getrouwd stel. Na hun trouwerij in eigen land zijn ze teruggekeerd in wooncomplex Elsenbosch. “Het leven is hier beter dan in Roemenië en het salaris is ook hoger”, zeggen de pas getrouwden.
Alin werkt vijf jaar in Nederland; niet meer in de kas, maar als coördinator bij uitzendbureau Tradiro. “Als coördinator zie ik ook andere huizen. Met de andere bewoners hebben we goed contact. Er zijn hier veel nationaliteiten uit heel Europa: Roemenen, Slowaken, Turken, Moldaviërs en Polen. We zijn net familie van elkaar en helpen elkaar. Bij technische problemen komen ze naar mij of beheerder Aleks toe. We helpen ze dan.”
Roxana is hier drie jaar en werkt met veel plezier bij tomatenbedrijf Roots op de locatie in Delfgauw. Ze studeert online bedrijfskunde en financieel management aan een universiteit in Roemenië. Volgend jaar hoopt ze de driejarige opleiding af te ronden. Ze wil dan hier een andere baan zoeken en in Nederland blijven.
Het echtpaar ervaart geen problemen met lawaai of overlast. “We hebben huisregels en dat is goed voor de nachtrust. Bovendien hebben we respect voor de ander”, aldus Alin. Op zaterdag, als iedereen vrij is, gaan veel bewoners wel aan de drank. Beheerder Aleks: “Als er overlast is, hebben we dat snel onder controle. Indien nodig, bellen we eerst een beveiligingsbedrijf voordat de politie wordt ingeschakeld. En dat is nog niet vaak nodig geweest.”

Meerwaarde voor telers

“We zijn een onafhankelijke huisvester, die niet aan een uitzendorganisatie is gekoppeld. Voor bedrijven creëren we huisvesting, waardoor ze niet afhankelijk zijn van de huisvesting die uitzenders hebben. Want als een uitzender woningen bouwt, is het ook logisch dat ze de arbeidsmigranten in hun eigen pand huisvesten. Voor een teler is het dan altijd een koppeling. Als een teler vanwege een beter uitzendtarief wil overstappen naar een uitzender zonder huisvesting, wordt dat lastig.”

Voor grote bedrijven of een groep telers wil de directeur wel bekijken hoe de huisvesting te organiseren is. “Met werkgevers die een groot volume hebben, kunnen we goed schakelen om een flexibel wooncomplex te realiseren.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin